Štátny tajomník M. Eštok na politických rokovaniach v Ankare: Turecko má záujem posilniť spoluprácu

NETKY.SK • 6 Jún 2024, 09:10 • 2 min
Štátny tajomník M. Eštok na politických rokovaniach v Ankare: Turecko má záujem posilniť spoluprácu

ANKARA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok dnes absolvoval politické konzultácie na Ministerstve zahraničných vecí Turecka. V Ankare rokoval so zástupcom tureckého ministra zahraničných vecí a riaditeľom pre záležitosti Európskej únie Mehmetom Kemalom Bozayom. Partneri sa zhodli na záujme čo najviac podporiť a zintenzívniť slovensko-turecké vzťahy. Hovorili tiež o návšteve predsedu vlády SR v Turecku.

slovakia

left justify in out

„Turecko je náš spojenec a významný partner celej Európskej únie. Dôkazom vôle ďalej rozvíjať našu spoluprácu je aj príprava stretnutia predstaviteľov parlamentov Slovenska i Turecka v Ankare,“ uviedol M. Eštok s tým, že s tureckým kolegom hovorili zároveň o návšteve predsedu vlády SR v Turecku, počas ktorej by mohla byť podpísaná dohoda o strategickom partnerstve v oblastiach spoločného záujmu a súčasne by sa mohlo uskutočniť prvé zasadnutie Spoločného slovensko-tureckého ekonomického a obchodného výboru, tzv. JETCO. V spoločnej gescii Ministerstva hospodárstva SR a tureckého ministerstva obchodu bol výbor vytvorený počas februárového biznis fóra v Bratislave, na ktorom rokovalo takmer 100 firiem z oboch krajín.

SR podporuje turecké investície na Slovensku a súčasne posilnenie prítomnosti slovenských firiem na tureckom trhu. „Teší ma, že z pohľadu našich podnikateľov je Turecko zaradené medzi päť najperspektívnejších štátov. Práve politické konzultácie sú dôležitým nástrojom na posilnenie bilaterálneho dialógu, ale aj aktivít v ekonomickom partnerstve. Turecká strana prejavila záujem o spoluprácu v oblasti obrany a energetiky, no taktiež pri podpore študentov, umelcov, vedcov či v rámci európskeho grantového programu Horizon Europe zameraného na výskum a inovácie,“ priblížil štátny tajomník rezortu slovenskej diplomacie.

Štátny tajomník M. Eštok na politických konzultáciách v Ankare
Štátny tajomník M. Eštok na politických konzultáciách v Ankare
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR

Významný pokrok zaznamenala slovensko-turecká spolupráca v cestovnom ruchu. „Vytvorenie priameho sezónneho leteckého spojenia, ktoré bolo súčasťou rokovania ministrov zahraničných vecí Slovenska a Turecka na diplomatickom fóre v Antalyi v marci tohto roku, získalo reálnu podobu a som rád, že lety z Bratislavy do Istanbulu a Antalye naplno premávajú už od polovice mája,“ pripomenul M. Eštok.

Partneri sa na stretnutí venovali rovnako geopolitickej situácii vo svete a prístupovému procesu Turecka do Európskej únie. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ocenil úsilie Turecka aktívne prispievať k hľadaniu mierových riešení v prípade aktuálne prebiehajúcich konfliktov: „SR podporuje čo najskoršie dosiahnutie prímeria či už v prípade Ruska a Ukrajiny, alebo na Blízkom východe. Mimoriadne preto oceňujem aktívne úsilie Turecka hľadať mierové riešenia.“ Zástupca tureckého ministra zahraničných vecí M. K. Bozay poďakoval M. Eštokovi za podporu Slovenskej republiky v ambícii Turecka stať sa členom Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto:
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies