Richard Raši: Eurofondy nemôžu byť strašiakom

NETKY.SK • 7 Jún 2024, 13:28 • 2 min
Richard Raši: Eurofondy nemôžu byť strašiakom

NÁMESTOVO - Minister investícií Richard Raši spolu so štátnym tajomníkom Michalom Kaliňákom dnes v rámci už 16. rezortného dňa navštívili okres Námestovo. Komunálnym lídrom predstavili novinky z dielne rezortu, ako napríklad Mapu partnerstva, ktorá regiónu pomôže zorientovať sa v dotačných programoch.

slovakia

left justify in out

„Dnes sme v okrese Námestovo, aby sme s tunajšími komunálnymi lídrami diskutovali o možnostiach, ktoré eurofondové výzvy regiónom prinášajú. Tento okres sa dlhodobo borí so slabým čerpaním európskych peňazí a chceme to zmeniť," povedal minister investícií.

"V lepšej orientácií im pomôže aj Mapa partnerstva, ktorú sme predstavili minulý týždeň a ktorá má byť akýmsi kompasom v spleti výziev pre všetkých starostov a primátorov. Zorientuje aj tých z nich, ktorí si na výzvy doteraz netrúfli. Pretože eurofondy nemôžu byť strašiakom, ale naopak, pákou na zlepšenie života ľudí aj tu na Orave,“ dodal minister Richard Raši.

Ako ministerstvo investícií informovalo, ďalšou časťou Mapy partnerstva bude Mapa príležitostí. Tá by mala zoradiť všetky samosprávy tak, aby bolo jasné, ktorá samospráva potrebuje na čo peniaze.

S miestom realizácie v okrese Námestovo bolo z rôznych operačných programov programového obdobia 2014 – 2020 podporených 246 projektov v sume takmer 99 miliónov eur.

Rokovanie v Námestove
Rokovanie v Námestove
Zdroj: FB Richard Raši

Iným projektom je napríklad nový denný stacionár v obci Hruštín. Ide o štýlový zrubový dom, ktorý je architektonickým dedičstvom obyvateľov Hruštína. Denný stacionár bol podporený sumou viac ako 230-tisíc eur z eurofondov.  

Úspešným projektom je aj nadstavba Materskej školy v Námestove. Vďaka podpore takmer 340 tisíc eur z Integrovaného regionálneho operačného programu sa jej kapacita zvýšila o 20 detí.

„Toto sú príklady projektov dobrej praxe a tiež návodom aj pre iných šéfov samospráv z tohto regiónu ako úspešne a zmysluplne čerpať eurofondy. Sú jasnou správou o tom, že eurofondy majú moc zlepšovať v mnohých ohľadoch životy ľudí,“ podotkol štátny tajomník Michal Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: mirri.gov.sk, Foto: mirri.gov.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies