Ako správne voliť v eurovoľbách 2024?

NETKY.SK • 7 Jún 2024, 13:46 • 2 min
Ako správne voliť v eurovoľbách 2024?

BRATISLAVA . Vo voľbách do Európskeho parlamentu 2024 môže na Slovensku hlasovať približne 4,37 milióna voličov.

slovakia

left justify in out

Ide o občanov SR a Európskej únie, ktorí majú v Slovenskej republike trvalý pobyt.

Prvýkrát môže v európskych voľbách voliť takmer 260-tisíc mladých ľudí vo veku od 18 do 23 rokov. Vyplýva to z kvalifikovaného odhadu Štatistického úradu.

Eurovoľby budú na Slovensku 8. júna a volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 h do 22.00 h.

 

Slováci budú voliť 15 europoslancov na 5-ročné volebné obdobie. Kandiduje 22 politických strán a jedna koalícia.

Volič dostane po príchode do volebnej miestnosti hlasovacie lístky s názvami kandidujúcich strán a zoznamom kandidátov pre každú stranu.

Z nich si vyberie jeden lístok s preferovaným politickým subjektom.

Odovzdať môže prednostný hlas zakrúžkovaním poradového čísla najviac u dvoch kandidátov na kandidátnej listine vybranej strany.

Vybrať si kandidátov z viacerých kandidátnych listín nie je možné.


Na prekrúžkovanie je potrebné získať aspoň tri percentá prednostných hlasov z celkového počtu platných hlasov odovzdaných pre politickú stranu.

Hlas bude platný aj vtedy, ak volič nezakrúžkuje nikoho a odovzdá neupravený hlasovací lístok.

 

Voliť je možné len s občianskym preukazom alebo pobytovým preukazom občana Európskej únie. Pokiaľ si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa preukázať potvrdením o jeho vybavovaní.

"V prípade, že si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa preukázať žiadosťou o vydanie občianskeho preukazu alebo potvrdením o občianskom preukaze vydaným príslušným orgánom Policajného zboru," informuje ministerstvo vnútra.

Občania Slovenskej republiky, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku ani inde v Európskej únii, budú môcť hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku. Totožnosť preukážu slovenským cestovným dokladom a súčasne okrskovej volebnej komisii predložia čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.

Ak bol voličovi vydaný hlasovací preukaz, predloží aj ten.

 

Zoznamy odstúpených kandidátov budú visieť na viditeľnom mieste

Zoznamy s kandidátmi, ktorí sa vzdali kandidatúry v eurovoľbách, budú visieť vo volebných miestnostiach na viditeľnom mieste.

"Tieto informácie budú vo volebnej miestnosti na viditeľnom mieste a okrem toho aj za zástenou, aby volič pri úprave hlasovacieho lístka mal možnosť si správnosť úpravy hlasovacieho lístka skontrolovať," uviedli tlačového odboru ministerstva vnútra.

                           



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: TASR / MV SR / Štatistický úrad SR, Foto: SITA
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies