Poľských vojakov strieľajúcich na hranici s Bieloruskom zatkla vojenská polícia

NETKY.SK • 7 Jún 2024, 19:39 • 2 min
Poľských vojakov strieľajúcich na hranici s Bieloruskom zatkla vojenská polícia

Pobúrenie v Poľsku vyvolalo počínanie vojenskej polície, ktorá zatkla a v putách odviedla troch vojakov potom, ako na hranici s Bieloruskom vypálili výstražné výstrely.

slovakia

left justify in out

Najprv strieľali do vzduchu, potom v sebaobrane aj do zeme, pretože sa blížila skupina piatich desiatok migrantov vyzbrojených rôznymi predmetmi. Tí po výstreloch ustúpili do Bieloruska.
 
Doteraz utajovaný incident sa podľa webu Onet stal na prelome marca a apríla v okolí pohraničnej dediny Dubicze Cerkiewne.
 
Varšavská prokuratúra, ktorá sa prípadom zaoberá, dvoch vojakov obvinila z neoprávneného použitia zbraní, prekročenia právomocí a ohrozenia životov ďalších osôb.
 
Kamerové záznamy podľa nej ukázali, že strieľajúci vojaci neboli v situácii ohrozenia života. Zároveň dodala, že nič nenasvedčuje tomu, že by sa pre streľbu niekomu niečo stalo. Vojenská polícia sa zatiaľ k veci nevyjadrila.
 
O prípade podľa servera Onet hovoria vojenskí velitelia ako o „hanebnej a ponižujúcej urážke armády“. Z vyšetrovacej väzby sa obvinení dostali až potom, keď sa im ich jednotka zložila na obhajcu. Velenie údajne nepomohlo, hoci armáda má vlastných právnikov.
 
Prípad vyvolal pobúrenie okrem iného medzi poľskými politikmi z vládneho i opozičného tábora. „Zadržanie vojakov, ktorí vypálili varovné výstrely smerom k útočiacim migrantom, je neprijateľné,“ napísal na sociálnej sieti podpredseda vlády a minister obrany Władysław Kosiniak-Kamysz a prisľúbil, že počínanie vojenskej polície bude podrobne preverené. „Vojaci, ktorí strážia bezpečnosť štátu, si musia byť istí, že právne procedúry ich chránia,“ zdôraznil minister a dodal, že vždy bude na strane vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Onet / ČTK, Foto: AP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies