Kto sa postaví na čelo EK? Kde majú eurovoľby už za sebou a kde ešte nie

NETKY.SK • 9 Jún 2024, 12:19 • 2 min
Kto sa postaví na čelo EK? Kde majú eurovoľby už za sebou a kde ešte nie

Eurovoľby rozhodujú aj o tom, kto následne bude na čele novej Európskej komisie (EK). V niektorých krajinách Európskej únie majú voľby do Európskeho parlamentu už za sebou, niekde sa ešte len volí.

slovakia

left justify in out

Eurovoľby rozhodnú aj o tom, kto bude na čele novej Európskej komisie. Ukáže sa, či najvyšší post v EÚ obháji práve Ursula von der Leyenová, alebo či ju nahradí niekto iný, napríklad bývalý taliansky premiér Mario Draghi. O ňom sa v posledných dňoch začalo viac hovoriť v súvislosti s tým, že má podľa médií podporu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.
 
Budúci šéf únijnej exekutívy musí na svoju stranu získať kvalifikovanú väčšinu únijných premiérov a prezidentov a zároveň aj väčšinu v Európskom parlamente, čo je 361 hlasov.
 
O novom predsedovi či predsedníčke Európskej komisie by sa mohlo hlasovať už na ustanovujúcej schôdzi nového europarlamentu, ktorá bude od 16. do 19. júla v Štrasburgu. Nasledujúca možnosť potom bude až po letnej prestávke, na zasadnutí Európskeho parlamentu v septembri.

Obrazok
Zdroj: enjoystrasbourg.com

Kde volia do europarlamentu dnes
 
Nemecko
V Nemecku sa o 08:00 SELČ začali voľby do Európskeho parlamentu. Vyberať 96 europoslancov, ktorých Nemecko zastupujú v 720-člennom zbore, môže v 84-miliónovej krajine okolo 65 miliónov voličov. Jasným favoritom je podľa prieskumov verejnej mienky konzervatívna únia CDU/CSU. Kandidátku nemeckých konzervatívcov vedie šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá sa o vrcholný post opäť uchádza.
 
O priazeň nemeckých voličov sa uchádza vyše 1400 kandidátov z 35 politických strán a hnutí.
   
Poľsko
Poľsko si volí 53 poslancov EP. Takmer 32 000 volebných miestností tam otvorili o 7.00 h a hlasovanie sa má skončiť o 21.00 h. V krajine je takmer 29 miliónov voličov a pre Poliakov v zahraničí je k dispozícií 299 volebných miestností, píše agentúra PAP.

Obrazok
Zdroj: europarl.europa.eu

Rakúsko
V Rakúsku si volia 20 europoslancov. Voliť môžu osoby staršie ako 16 rokov, ktoré sú občanmi Rakúska či inej členskej krajiny EÚ. Prvé volebné miestnosti v krajine boli otvorené o 6.00 h, väčšina sa však otvorila až o 7.00 h či 8.00 h, píše agentúra APA.
 
Hlasovanie vo všetkých rakúskych spolkových krajinách je povolené maximálne do 17.00 h, dodáva APA. V krajine je takmer 6,4 milióna oprávnených voličov.
 
Maďarsko
V Maďarsku, ktoré si volí 21 zákonodarcov, sú volebné miestnosti otvorené od 6.00 h do 19.00 h. Hlasovať bolo možné aj prostredníctvom pošty po registrácii. Zo zahraničia mohli voliť občania, ktorí spĺňajú príslušné podmienky.

 

V nedeľu sa konajú jednodňové voľby do EP v dvadsiatich krajinách EÚ.

Druhý deň potom hlasujú ľudia v Taliansku. Slovensko má už voľby za sebou, prebehli v sobotu.

Celkovo voliči vyberajú 720 nových europoslancov. Prvé výsledky hlasovania vo všetkých 27 štátoch únie budú zverejnené až po uzavretí poslednej volebnej miestnosti v EÚ, čo nastane o 23.00 h v Taliansku.

V nedeľu sa hlasuje v Belgicku, Bulharsku, Dánsku, Nemecku, Estónsku, Grécku, Španielsku, Francúzsku, Chorvátsku, Cypre, Litve, Luxembursku, Maďarsku, Rakúsku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Slovinsku, Fínsku a Švédsku.

Kde volili vo štvrtok a piatok

Už vo štvrtok volili nových europoslancov Holanďania, v piatok nadviazali Íri a dvojdňové voľby začali Česi. V sobotu sa hlasovalo v Lotyšsku, na Malte, na Slovensku a začalo sa dvojdňové hlasovanie v Taliansku. Prvé národné odhady sa očakávajú v nedeľu okolo 18:15 a prvé odhadované zloženie nového europarlamentu okolo 20:15.   


       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: PAP / APA / ČTK, Foto: Európsky parlament / fity.club
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies