Pásmo Gazy: Civilné obete vyhovujú Hamasu viac ako ukončenie bojov

NETKY.SK • 12 Jún 2024, 08:21 • 2 min
Pásmo Gazy: Civilné obete vyhovujú Hamasu viac ako ukončenie bojov

JERUZALEM - Palestínske militantné hnutie Hamas údajne odmietlo americký plán prímeria v Pásme Gaze. Povedal to v utorok nemenovaný izraelský predstaviteľ citujúci z odpovede Hamasu sprostredkovanej vyjednávačom prímeria. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Dnes večer dostal Izrael prostredníctvom sprostredkovateľa odpoveď Hamasu. Vo svojej odpovedi Hamas odmietol návrh na prepustenie rukojemníkov, ktorý predložil (americký) prezident (Joe) Biden," povedal nemenovaný izraelský predstaviteľ. "Oni (Hamas) zmenili všetky hlavné a najvýznamnejšie parametre," dodal.
 
Plán na prímerie predložil 31. mája americký prezident Biden. Jeho text okrem prímeria zahŕňa aj prepustenie všetkých rukojemníkov a výrazné a udržateľné navýšenie humanitárnej pomoci do tejto enklávy. Bezpečnostná rada OSN prijala v pondelok rezolúciu predloženú Spojenými štátmi na podporu tohto návrhu.
 
Hamas a ďalšia palestínska militantná skupina nazvaná Islamský džihád skôr v utorok deklarovali svoju "pripravenosť" na dosiahnutie dohody o trvalom prímerí.

Pásmo Gazy
Pásmo Gazy
Zdroj: huffpost.com

Popredný predstaviteľ Hamasu v utorok taktiež informoval, že toto militantné hnutie zmienenú rezolúciu prijalo a je pripravené rokovať o podrobnostiach amerického plánu.
 
WSJ priniesol uniknuté správy vodcu Hamasu, civilné obete mu vraj vyhovujú.
 
Vodca militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár sa údajne domnieva, že narastajúce počty civilných obetí vojny v Pásme Gazy prospievajú Hamasu viac ako ukončenie bojov. S odvolaním sa na uniknuté správy o tom informoval denník The Wall Street Journal (WSJ), správu priniesla aj CNN.
 
WSJ napísal, že preskúmal desiatky textových správ, ktoré Sinwár poslal vyjednávačom o prímerí v Pásme Gazy. Na verejnosti sa neukázal od útoku palestínskych kománd na Izrael zo 7. októbra 2023.

Pásmo Gazy
Pásmo Gazy
Zdroj: IBTimes UK

Sinwár je považovaný za jedného z organizátorov tohto masakru, pri ktorom zahynulo približne 1200 ľudí. V súčasnosti nie je známe, kde sa vodca hnutia nachádza, ale predpokladá sa, že sa ukrýva v zložitej spleti tunelov Hamasu v Pásme Gazy.
 
"Máme Izraelčanov presne tam, kde ich chceme mať," povedal Sinwár ostatným predstaviteľom Hamasu podľa jednej zo správ. V ďalšej sa píše, že o civilných obetiach hovorí ako "nevyhnutných stratách", pričom sa odvolával na vojnu za nezávislosť v Alžírsku v rokoch 1954 až 1962.
 
V správe z februára, keď sa Izrael chystal zaútočiť na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy ešte pred začiatkom ramadánu, Sinwár podľa WSJ apeloval na politické vedenie Hamasu, aby v rokovaniach o prímerí nerobilo ústupky a namiesto toho presadzovalo trvalé ukončenie vojny. Údajne tvrdil, že vysoký počet civilných obetí zvýši celosvetový tlak na Izrael, aby ofenzívu v Gaze zastavil.
 
Izrael je medzinárodným spoločenstvom kritizovaný za vysoký počet civilných obetí jeho ťaženia v Pásme Gazy, ktoré je odvetou za vlaňajší útok Hamasu. Vznikli totiž pochybnosti, či armáda robí dosť pre ochranu bežných Palestínčanov vo vojnou zmietanej enkláve.
 
Vláda premiéra Benjamina Netanjahua tieto obvinenia odmieta s tým, že na zníženie obetí prijíma bezprecedentné opatrenia. Vysoké počty civilných obetí pripisuje predovšetkým skutočnosti, že Hamas využíva civilistov ako živé štíty.
 
Izrael tvrdí, že v Pásme Gazy pri jeho operácii prišlo o život najmenej 15 000 bojovníkov Hamasu, ako aj 1 000 radikálov, ktorí 7. októbra 2023 vnikli do Izraela.
 
V decembri sa Sinwár údajne dozvedel o stretnutiach politického vedenia Hamasu a ďalších palestínskych frakcií, na ktorých sa diskutovalo o povojnových plánoch v Gaze. V jednej zo správ podľa WSJ trval na tom, že militanti môžu pokračovať v bojoch ďalšie mesiace.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters / The Wall Street Journal / CNN, Foto: aljazeera.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies