Stavebné práce sa v apríli rozbehli naplno, zrýchlila domáca nová výstavba aj práce v zahraničí

NETKY.SK • 12 Jún 2024, 10:05 • 2 min
Stavebné práce sa v apríli rozbehli naplno, zrýchlila domáca nová výstavba aj práce v zahraničí

BRATISLAVA - Stavebná produkcia v apríli zaznamenala oživenie prvýkrát v tomto roku, medziročne vzrástla o 9 %. Prispel k tomu opätovný rozbeh domácej novej výstavby, ale aj rast prác na opravách a údržbe. Z pohľadu výrobného zamerania rástla výstavba budov aj inžinierskych stavieb. Rýchlym tempom, až o štvrtinu, rástli aj práce v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Objem stavebných prác v apríli 2024 dosiahol takmer 583 mil. eur a medziročne vzrástol o 9 %. Odvetvie stavebníctva tak začalo opäť rásť po štyroch mesiacoch medziročných prepadov, prvýkrát v tomto roku. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa stavebná produkcia medzimesačne zvýšila o 7,8 %.

Domácu produkciu potiahlo výrazné oživenie stavebných prác v rozhodujúcej oblasti odvetvia – v novej výstavbe, ale tiež opravy a údržba. Medziročný rast oboch týchto zložiek prekročil 8 %. Na celkový výsledok odvetvia mal mierny tlmiaci vplyv najmenší segment – ostatné práce, ktoré v porovnaní s vlaňajškom zaostávali takmer o pätinu. Stavebná produkcia v tuzemsku tvorila viac ako 88 % celkového výkonu stavebníctva.

Stavebná produkcia podnikov.
Stavebná produkcia podnikov.
Zdroj: Štatistický úrad SR

Z hľadiska výrobného zamerania výstavba budov medziročne zrýchlila o 8,1 %, čo bolo najviac za posledných 14 mesiacov.  Rástli aj práce na inžinierskych stavbách, kam patrí aj výstavba diaľnic, a to o 5,6 %.

Dynamicky napredovala aj produkcia stavebných firiem v zahraničí, oproti minuloročnému aprílu bola vyššia takmer o štvrtinu.  Jej podiel na celkovej produkcii tvoril takmer 12 %.

V súhrne za štyri mesiace roka 2024 stavebná produkcia predstavovala objem 1,9 mld. eur a medziročne klesla o 2,7 %. Znížila sa o 4 % dominantná tuzemská nová výstavba a tiež o 7,1 % aj ostatné práce. Naopak, opravy a údržba mierne vzrástli o 1,2 %.

V členení podľa výrobného zamerania stavebná produkcia z výstavby budov vykázala pokles o 2,6 % a práce na inžinierskych stavbách o 5,3 %. V súhrne prvých štyroch mesiacov bol objem stavebných prác v zahraničí medziročne nižší o 2 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: HN / Reuters (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies