Unikátnu hrobku kniežaťa z Popradu si prezrelo už takmer 10-tisíc návštevníkov

NETKY.SK • 12 Jún 2024, 11:47 • 2 min
Unikátnu hrobku kniežaťa z Popradu si prezrelo už takmer 10-tisíc návštevníkov

POPRAD - Unikátnu hrobku kniežaťa z Popradu si v Podtatranskom múzeu od mája 2023 pozrelo už takmer 10-tisíc návštevníkov. Expozícia prilákala najväčší počet turistov cez minuloročnú sezónu. No čísla návštevnosti stúpajú aj pred tohtoročným letom.

slovakia

left justify in out

Expozíciu za posledný mesiac navštívilo tisíc ľudí. Podtatranské múzeum sprístupnilo hrobku germánskeho kniežaťa z prelomu 4. a 5. storočia počas jari minulého roku. Výskum a prípravy trvali vyše osemnásť rokov. 

"Ide o európsky unikát. Expozícia obsahujúca drevený sarkofág kniežaťa s lôžkom starým 1 600 rokov doteraz pritiahla tisícky návštevníkov. Za približne rok od jej otvorenia si ju pozrelo až 9 860 ľudí,“ informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

Hrobku so stovkami ľudských kostí objavili archeológovia ešte v roku 2005 pri výstavbe premysleného parku v Poprade. Odhalili zastrešenú zrubovú komoru s dreveným sarkofágom s vnútorným zriadením. V komore sa nachádzali zvyšky koženého textilného odevu zosnulého.

"Našli tiež vysústružený stôl, pozostatky potravy v keramických nádobách, rôzne ozdobné a úžitkové predmety, ako i prívesok z mince rímskeho cisára Valensa či kožené puzdro na luk, stolovú hru s hracími kameňmi a drevenou doskou,“ dodala Jeleňová.

 

 

Nález hrobky v Poprade
Nález hrobky v Poprade
Zdroj: obnova.sk

Všetky artefakty sú súčasťou expozície, ktorá sa nachádza v piatich miestnostiach na ploche 460 metrov štvorcových. Podľa Jeleňovej, všetky originály sú v klimatizovaných vitrínach s teplotou 17 stupňov Celzia pri 50 % vlhkosti. 

"V miestnostiach je nová elektroinštalácia, vzduchotechnika, udržiavané podlahy aj osvetlenie, samozrejmosťou sú interaktívne zariadenia,“ zdôraznila hovorkyňa.

Prešovský samosprávny kraj investoval zo záchrany artefaktu a samotnej expozície takmer 900-tisíc eur. Minulý rok si portfólio múzea bolo pozrieť vyše 24-tisíc návštevníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj, Foto: muzeumpp.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies