Pellegrini: Voľby sú sviatkom demokracie a jej súčasťou je aj rešpekt k ich výsledkom

NETKY.SK • 12 Jún 2024, 16:17 • 2 min
Pellegrini: Voľby sú sviatkom demokracie a jej súčasťou je aj rešpekt k ich výsledkom

BRATISLAVA - Novozvolený prezident Peter Pellegrini v rozhovore uviedol, že ako spoločnosť sa musíme naučiť prijímať výsledky volieb bez agresie. Podľa neho je úlohou politikou pripomínať občanom rozmery našej demokracie.

slovakia

left justify in out

„Musíme sa naučiť plne rešpektovať výsledok volieb. Nebyť z neho frustrovaní, nebyť agresívni, neplánovať týždeň-dva po neúspechu niektorej zo strán pomaly prevrat,“ vyjadril sa Pellegrini. Dodal, že politici niekedy nepostrehnú hranicu v boji o voličov.

Podľa Pellegriniho sú politici technológovia moci a presne vedia, kde sa nachádza čo i len percento voličov a ako sa preň zohnúť. Povedal, že demokracia dáva každému, kto je nespokojný, šancu na nápravu v nasledujúcich voľbách.

 „Politické strany by mali cítiť, kedy je konflikt ešte zdravý, kedy je vyvolanie emócie ešte v poriadku a kedy presahuje hranice slušného správania alebo bezpečia,“ skonštatoval zvolený prezident. 

Chce ako prezident nadviazať na pozitíva svojich predchodcov a priniesť pridanú hodnotu v podobe podpory spoločenskej diskusie o dlhodobej perspektíve Slovenska.  

„Chcem veľa cestovať po Slovensku, rozprávať sa s ľuďmi. A ak ste sa ma pýtali na prvú zahraničnú pracovnú cestu, prvá oficiálna je naplánovaná v Česku, u pána prezidenta Pavla, termín je stanovený na 26. júna,“ oznámil.

 

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini
Zdroj: FB/Peter Pellegrini

Veľkú pozornosť venuje príprave inauguračného dňa v sobotu 15. júna, počas ktorého sa zložením prísahy na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR ujme výkonu funkcie hlavy štátu.

Ako vrchný veliteľ armády sa zúčastní vojenskej prehliadky, následne svätej omše v Dóme sv. Martina. Chce organizovať symbolický medzigeneračný obed a položiť vence k Bráne slobody na Devíne, aj k Mohyle M. R. Štefánika na mieste jeho tragického úmrtia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: teraz.sk, Foto: FB/Peter Pellegrini
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies