Holandský súd odsúdil 3 mužov za vraždu novinára: Dostali vyše 25 rokov

NETKY.SK • 12 Jún 2024, 16:39 • 2 min
Holandský súd odsúdil 3 mužov za vraždu novinára: Dostali vyše 25 rokov

AMSTERDAM - Súd v Holandsku odsúdil troch mužov na 26 a 28 rokov väzenia za vraždu novinára Petra R. de Vriesa. Správu priniesli Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Strelec, organizátor vraždy a vodič únikového vozidla boli uznaní za vinných z priameho zapojenia do zabitia novinára. Strelca a vodiča súd odsúdil na 28 rokov väzenia a organizátora vraždy na 26 rokov. Prokuratúra navrhovala pre nich doživotie.
 
Strelec bol na súde identifikovaný ako Holanďan Delano G., zvyšní dvaja, Kamil E. a Krystian M., pochádzajú z Poľska.

Peter R. de Vries
Peter R. de Vries
Zdroj: EPA / Marcel Van Hoorn

Celkovo bolo v súvislosti s vraždou obvinených deväť ľudí. Traja ďalší boli uznaní za vinných zo spoluúčasti na vražde. Podľa agentúry DPA súd dvoch spolupáchateľov potrestal odňatím slobody na 10 rokov a jedného na 14 rokov.
 
Dvoch obžalovaných súd oslobodil, pretože prokuratúra nedokázala ich zapojenie do zločineckej organizácie. Deviaty obvinený bol oslobodený spod obžaloby zo spolupáchateľstva na vražde, za prechovávanie drog bol odsúdený na štyri týždne.

Obrazok
Zdroj: EPA

Investigatívneho novinára De Vriesa (64) postrelili do hlavy na rušnej ulici v Amsterdame začiatkom júla 2021 krátko po odchode z televízneho štúdia, kde vystúpil ako hosť. Na následky zranení zomrel o deväť dní neskôr. Jeho vražda vyvolala v Holandsku šok a pobúrenie.
 
Zavraždený novinár bol poradcom a dôverníkom chráneného svedka v prípade s údajným lídrom a ďalšími členmi zločineckej skupiny. Okrem de Vriesa bol zavraždený brat a právnik tohto svedka.
 
Líder tejto zločineckej skupiny Ridouan Taghi bol vo februári uznaný za vinného z piatich mafiánskych vrážd a bol odsúdený na doživotie. Sudcovia ho pritom označili za nesporného lídra "vražednej organizácie".

Obrazok
Zdroj: RTL

Taghi však nebol obvinený z vraždy de Vriesa a prokuratúra neobvinila z objednania jeho vraždy nikoho.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters / AP / DPA, Foto: BBC / EPA
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies