Africké slony sa navzájom volajú jedinečnými menami, ukazuje nová štúdia

NETKY.SK • 12 Jún 2024, 18:43 • 2 min
Africké slony sa navzájom volajú jedinečnými menami, ukazuje nová štúdia

WASHINGTON - Africké slony sa navzájom volajú a reagujú na jednotlivé mená - niečo, čo robí len málo divých zvierat, uvádza sa v novom výskume zverejnenom v pondelok.

slovakia

left justify in out

Mená sú jednou časťou "tichého rachotu" slonov, ktoré môžu počuť na veľké vzdialenosti cez savanu. Vedci sa domnievajú, že zvieratá so zložitými sociálnymi štruktúrami a rodinnými skupinami, ktoré sa oddeľujú a potom znovu spájajú, môžu častejšie používať individuálne mená.

„Ak sa staráte o veľkú rodinu, musíte byť schopní povedať: ‚Hej, Virginia, príď sem!‘,“ povedal ekológ Duke University Stuart Pimm, ktorý sa na štúdii nezúčastnil.

Je extrémne zriedkavé, aby sa divé zvieratá navzájom volali jedinečnými menami. Ľudia majú, samozrejme, mená a naši psi prichádzajú, keď počujú zvuk, ktorý vydáme, keď zvoláme ich mená. Mláďatá delfínov si vymýšľajú svoje vlastné mená, nazývané píšťalky a papagáje môžu používať aj mená.

Každý z týchto druhov má tiež schopnosť naučiť sa vyslovovať jedinečné nové zvuky počas svojho života – vzácny talent, ktorý majú aj slony.

V rámci štúdie Nature Ecology & Evolution biológovia použili strojové učenie na zistenie použitia mien v zvukovej knižnici vokalizácie slonov savany zaznamenanej v kenskej národnej rezervácii Samburu a v národnom parku Amboseli.

slony africké
slony africké
Zdroj: Adrián Kovács / netky

Výskumníci sledovali slony v džípoch, aby pozorovali, kto volal a kto odpovedal, napríklad, ak matka zavolala na mláďa alebo matriarcha zavolala stratencovi, ktorý sa neskôr pripojil k rodinnej skupine. Počítačový model analyzoval iba zvukové údaje a predpovedal, ktorý slon bol oslovený v 28% prípadov, pravdepodobne kvôli zahrnutiu jeho mena. Pri napájaní nezmyselnými údajmi model presne označil iba 8 % hovorov.

„Rovnako ako ľudia, aj slony používajú mená, ale pravdepodobne nepoužívajú mená vo väčšine prejavov, takže by sme to na 100 % neočakávali,“ povedal autor štúdie a biológ z Cornell University Mickey Pardo.

Slonie dunenie zahŕňa zvuky, ktoré sú pod hranicou ľudského sluchu. Vedci stále nevedia, ktorá časť vokalizácie je názov.

Výskumníci testovali svoje výsledky prehrávaním nahrávok jednotlivým slonom, ktorí reagovali energickejšie, mávali ušami a dvíhali chobot, na nahrávky obsahujúce ich mená. Niekedy slony úplne ignorovali vokalizácie adresované iným. „Slony sú neuveriteľne spoločenské, stále sa rozprávajú a navzájom sa dotýkajú – toto pomenovanie je pravdepodobne jednou z vecí, ktoré podporujú ich schopnosť komunikovať s jednotlivcami,“ povedal spoluautor a ekológ Colorado State University George Wittemyer, ktorý je tiež vedeckým poradcom pre nezisková organizácia Save the Elephants. "Práve sme pootvorili dvere do slonej mysle," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP News, Foto: Adrián Kovács / netky.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies