Ruská námorná flotila - fregaty a ponorky s jadrovým pohonom - dorazila na Kubu! USA nasadenie bagatelizujú

NETKY.SK • 13 Jún 2024, 11:41 • 2 min
Ruská námorná flotila - fregaty a ponorky s jadrovým pohonom - dorazila na Kubu! USA nasadenie bagatelizujú

USA bagatelizujú nasadenie, ku ktorému dochádza uprostred rastúceho napätia v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, píše Al Jazeera.

slovakia

left justify in out

Ruská fregata Admirál Gorškov a ponorka na jadrový pohon Kazaň, sprevádzané remorkérom a palivovou loďou, dorazili na Kubu na päťdňovú návštevu. Považuje sa to za demonštráciu sily zo strany Moskvy v čase rastúceho napätia v súvislosti s jej inváziou na Ukrajinu.
 
Zvedaví diváci, rybári a polícia sa zhromaždili pozdĺž nábrežného bulváru Malecon v Havane, aby privítali flotilu, ktorá vstúpila do mestského prístavu.
 
Kuba, ktorá je dlhoročným spojencom Ruska, pozdravila príchod lodí salvou z 21 diel, zatiaľ čo ruskí diplomati mávali malými ruskými vlajkami a robili si selfie na pozadí historických pevností v prístave.
 
Štyri ruské plavidlá počas cesty na Kubu vykonávali v Atlantickom oceáne výcvik "vysoko presných raketových zbraní". Ponorka a fregata sú vybavené hypersonickými raketami Zircon, raketami s plochou dráhou letu Kalibr a protilodnými raketami Onyx, uviedlo ruské ministerstvo obrany.
 
K nezvyčajnému nasadeniu ruského námorníctva tak blízko Spojených štátov došlo po tom, ako Washington a niektorí ďalší západní spojenci Ukrajiny povolili Kyjevu použiť svoje zbrane na ciele vo vnútri Ruska uprostred obnoveného ruského útoku na severovýchod Charkova a nedostatku bojových jednotiek a munície.

Ruská námorná pechota stojí na stráži nad ruskou jadrovou ponorkou Kazaň v havanskom prístave
Ruská námorná pechota stojí na stráži nad ruskou jadrovou ponorkou Kazaň v havanskom prístave
Zdroj: AFP / Yamil Lage

Havana leží len 160 kilometrov od Key West v južnom štáte Florida, kde majú USA námornú leteckú stanicu.
 
"Vojnové lode sú pre Washington pripomienkou, že je nepríjemné, keď sa protivník mieša do vášho blízkeho zahraničia," povedal pre tlačovú agentúru Associated Press Benjamin Gedan, riaditeľ programu Latinská Amerika v think tanku Wilson Center so sídlom vo Washingtone, narážajúc na zapojenie Západu do ruskej vojny na Ukrajine.
 
"Zároveň to pripomína priateľom Ruska v regióne vrátane antagonistov USA Kuby a Venezuely, že Moskva je na ich strane," povedal.
 
Kuba minulý týždeň uviedla, že táto návšteva je štandardnou praxou námorných lodí z krajín priateľských voči Havane a že flotila nemá na palube jadrové zbrane.
 
Spojené štáty, ktoré plavidlá monitorovali, tiež bagatelizovali ich nasadenie.
 
Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v stredu novinárom povedal, že takéto námorné cvičenia sú bežné.

Obrazok
Zdroj: AFP / Yamil Lage

"Takéto veci sme už videli a očakávame, že ich uvidíme znova, a nebudem z toho vyčítať žiadne konkrétne motívy," povedal Sullivan.
 
Dodal, že neexistujú dôkazy o tom, že by Rusko na Kubu presunulo nejaké rakety, ale USA budú naďalej ostražité.
 
Návšteva prístavu sa časovo zhodovala so stretnutím kubánskeho ministra zahraničných vecí Bruna Rodrigueza a jeho ruského kolegu Sergeja Lavrova v Moskve.
 
Podľa vyhlásenia kubánskeho ministerstva zahraničných vecí Rodriguez počas stretnutia vyjadril "odmietavý postoj svojej vlády k rozširovaniu Severoatlantickej aliancie smerom k ruským hraniciam", čo podľa neho "viedlo k súčasnému konfliktu v Európe, a najmä medzi Moskvou a Kyjevom".
 
Zároveň vyzval na "diplomatické, konštruktívne a realistické riešenie" konfliktu.
 
Počas studenej vojny bola Kuba dôležitým spojencom vtedajšieho Sovietskeho zväzu a keď Moskva reagovala na rozmiestnenie amerických rakiet v Turecku vyslaním balistických rakiet na Kubu, priviedlo to svet na pokraj jadrovej vojny.
 
Od rozpadu Sovietskeho zväzu Kuba udržiava vzťahy s Ruskom a obe krajiny sa zblížili po stretnutí kubánskeho prezidenta Miguela Diaz-Canela s ruským prezidentom Vladimírom Putinom v roku 2022.
 
Pre Havanu je tento vzťah motivovaný najmä ekonomickou nevyhnutnosťou, keďže zápasí s nedostatkom všetkého od potravín a liekov až po palivo. Spojené štáty uplatňujú na Kubu hospodárske a obchodné embargo od roku 1960.
 
Rusko v marci dodalo na Kubu 90 000 ton ruskej ropy, aby pomohlo zmierniť jej nedostatok, a prisľúbilo Havane pomoc v projektoch od výroby cukru po infraštruktúru, obnoviteľné zdroje energie a cestovný ruch.
 
Očakáva sa, že ruské lode zostanú v Havane do 17. júna. Predstavitelia USA očakávajú, že ruské lode zostanú v regióne počas celého leta a možno sa zastavia aj vo Venezuele.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Al Jazeera / AP, Foto: tampabay.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies