Ceny bytov rastú, pokles zatiaľ nie je možné očakávať

NETKY.SK • 13 Jún 2024, 12:17 • 2 min
Ceny bytov rastú, pokles zatiaľ nie je možné očakávať

BRATISLAVA - Ceny bytov sa od konca decembra 2023 zvýšili o 3,2 %. V medziročnom porovnaní sa ceny bytov zvýšili o 2,4 %. Vyplýva to z údajov Realitného barometra a Realitnej únie Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

"Realitný barometer je v pluse pri medziročnom porovnaní o 2,4 %, pričom jeho hodnota sa zvýšila šesťkrát v rade za sebou. Zdražovanie je zjavné pri väčšine starších i novších bytoch," informoval analytik Realitnej únie SR Vladimír Kubrický.

Hodnota realitného barometra sa zvýšila najmä u novších trojizbových bytov v Prešove a Žiline. Rast ceny bytov však zaznamenalo 6 z 8 krajských miest na Slovensku. Napriek tomu o realitnom boome hovoriť nemožno.

 "Rast je v súčasnosti oveľa miernejší ako napríklad pred dvomi rokmi, keď byty zdražovali štyrikrát rýchlejším tempom," dodal Kubrický. Podľa analytika oživenie realitného trhu priniesol priaznivý vývoj zamestnanosti. 

Momentálne sa ceny bytov držia na úrovni februára 2023. "Neznamená to však, že ceny bytov sú teraz na úrovni spred 15 mesiacov. Pri pohľade na trojizbové byty vidíme, že v 7 z 8 krajských miest sú staršie byty lacnejšie. Naopak, v 6 z 8 krajských miest sú novšie byty drahšie," vysvetľuje analytik Kubrický.

Aktuálne júnové zníženie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou o 25 bázických bodov zatiaľ na trh s hypotékami veľké zmeny podľa analytika neprinieslo. Ceny bytov budú podľa Realitnej únie v najbližších mesiacoch stúpať len mierne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Realitná únia SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies