Aké sú naše najobľúbenejšie destinácie v zahraničí?

NETKY.SK • 13 Jún 2024, 14:43 • 2 min
Aké sú naše najobľúbenejšie destinácie v zahraničí?

Letnú dovolenku v tohtoročnej sezóne plánuje alebo zvažuje 71 percent Slovákov. Oproti minulému roku ide o nárast o dva percentuálne body. Vyše polovica dovolenkárov sa chystá do zahraničia.

slovakia

left justify in out

Najobľúbenejšou zahraničnou destináciou pre Slovákov je opäť Chorvátsko. Tretina opýtaných chce stráviť dovolenku na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu agentúry Go4insight.
 
Hlavným trendom tohtoročného leta sú podľa prieskumu pláže južnej Európy a prímorské oblasti Stredozemného mora. Najobľúbenejšou zahraničnou destináciou Slovákov ostáva Chorvátsko, kde sa v lete chystá 15 % opýtaných. Záujem je aj o Turecko a Grécko (po 7 %) a Taliansko (6 %).
 
V susednej Českej republike plánuje dovolenkovať 7 percent Slovákov. Dopyt je aj po dovolenke v domovine. Na Slovensku plánuje stráviť svoju letnú dovolenku 33 % opýtaných.
 
V májovom prieskume, teda krátko pred štartom dovolenkovej sezóny, malo 23 % respondentov už svoju dovolenku objednanú a polovica z nich aj zaplatenú. Ďalších 16 % Slovákov má konkrétnejšie plány na leto, no ešte si pobyty nerezervovali.
 
Najväčšia skupina, 33 % opýtaných, plánuje letnú dovolenku, ale zatiaľ ju nestihli zorganizovať ani hlbšie premyslieť. Výsledky prieskumu tak podľa agentúry naznačujú, že značná časť obyvateľov s dovolenkou stále váha a vyčkáva na vhodný okamih alebo lepšie podmienky. Necelá polovica potenciálnych letných dovolenkárov zatiaľ nie je rozhodnutá o destinácii svojej letnej dovolenky.

Obrazok
Zdroj: Fodor's

Na letnú dovolenku plánujú vycestovať najmä rodiny s deťmi. Najlepšie majú svoju dovolenku premyslenú ľudia v staršom strednom veku. Práve tieto skupiny už majú väčšinou svoju dovolenku objednanú alebo zaplatenú. Naopak na dovolenku neplánujú ísť väčšinou ľudia vo veku nad 60 rokov.
 
Reprezentatívny prieskum vykonávala agentúra Go4insight v máji 2024 na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov vo veku od 15 do 79 rokov.

Obrazok
Zdroj: lonelyplanet.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Go4insight, Foto: travelwithbradley.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies