Za formou líčenia tváre sa skrývajú silnejšie signály, než ste si mysleli: Makeup je viac ako povrchová zábavka

NETKY.SK • 15 Jún 2024, 15:11 • 2 min
Za formou líčenia tváre sa skrývajú silnejšie signály, než ste si mysleli: Makeup je viac ako povrchová zábavka

Vedecké štúdie ukázali, že ženy sú mužmi aj inými ženami vnímané ako atraktívnejšie, keď majú medzi tvárou a očami a perami vyšší kontrast vo farbe a odtieni. To je dôvod, prečo boli vynájdené očné tiene a rúž. Napríklad červený rúž je pre mužov vnímaný ako oveľa príťažlivejší ako ružový rúž kvôli zvýšenej úrovni vizuálneho kontrastu.

slovakia

left justify in out

Rovnako ako mnohé formy sebavyjadrenia, aj make-up je viac, než sa na prvý pohľad zdá. Každý výber make-upu je osobným odrazom toho, kto sme ako ľudia – či preferujeme výrazné mačacie oči , jednoduchú špirálu, výrazný červený šmrnc alebo žiadny rúž.
Prečo ženy nosia make-up? Ľudské správanie je zložité a existuje pravdepodobne množstvo dôvodov, ale pravdepodobne nie je sporné tvrdiť, že zďaleka najdôležitejším je zvýšenie atraktivity.

Mnohé výskumné štúdie ukázali, že ženy, ktoré nosia make-up, hodnotia muži aj ženy ako atraktívnejšie. Je to pravdepodobne preto, že make-up preháňa ženskosť tváre (prirodzená farba pier a očí je u žien tmavšia v porovnaní s okolitou pokožkou ako u mužov) alebo preto, že make-up robí tvár mladšie vyzerajúcu.

Forma kreatívneho sebavyjadrenia

Krása je v očiach toho, kto sa pozerá. Populárne príslovie, ktoré je tak všestranné a pritom jednoduché. Spôsob, akým sa obliekate, vaša aura, druh make-upu, ktorý používate, hovorí veľa o vašej osobnosti a kreativite. Obliekate sa tak, ako chcete, aby vás oslovovali, nosíte sa podľa toho, ako chcete byť videní, a dôležitým detailom, ktorý nikdy nemôže zostať nepovšimnutý, je váš make-up.

V priebehu rokov sa make-up vyvinul na celom svete. Od nanášania obyčajného rúžu cez éru očných tieňov, éru bieleho púdru až po éru kontúr, make-up bol mocným nástrojom kreativity. Použitie make-upu možno vysledovať až do staroveku. Make-up sa vždy používal na ovplyvnenie osobnosti. Od čias Kleopatry, každý, kto bol videný s jej druhom make-upu, je určite z egyptskej kráľovskej rodiny.

V dávnych dobách a dokonca aj v týchto nedávnych časoch tradičné tanečnice a dedinčania videli zväzovanie dvoch „rappa“ vzorov podobných kriede na hrudi a tvári spolu s tmavými perami by sa dalo vnímať ako igbo žena. Typ make-upu, ktorý aplikujete, dáva ľuďom o vás predstavu a je vnímaný ako forma vyjadrenia a umenia.
Mnohé výskumné štúdie ukázali, žeženy, ktoré nosia make-up, považujú muži aj ženy za atraktívnejšie.


Ženy, ktoré nosia mejkap, sa bežne hodnotia, že majú väčší záujem o mužov a sú promiskuitnejšie, no výskum ukazuje, že kozmetika nehovorí nič dôležité o ženských sexuálnych motívoch alebo túžbach.

Líčenie je forma sebareprezentácie od nepamäti.
Líčenie je forma sebareprezentácie od nepamäti.
Zdroj: foto: notino.s

Ženy nosia make-up v kultúrach po celom svete už tisíce rokov. Typy a estetika make-upu sa časom a technológiou menili, ale kozmetika bola základom takmer tak dlho, ako ľudská kultúra existovala.

Psychologická príťažlivosť

Ženy nosia make-up z rôznych dôvodov, ako je zlepšenie ich sebavedomia, maskovanie sa, kreatívne vyjadrenie, ako upokojujúci rituál, strategická sebaprezentácia a mladistvý vzhľad. Neexistuje žiadny nesprávny dôvod na to, aby žena nosila make-up, ak sa vďaka tomu cíti lepšie.
Make-up prichádza v mnohých podobách, aby odrážal mnohé spôsoby, ktorými funguje v živote žien. Aj keď sa historicky používal na to, aby ženy vyzerali krajšie, vyvinul sa v oveľa viac.

Pravdepodobne hlavným dôvodom, prečo ženy nosia make-up z psychologického hľadiska, je to, že vďaka tomu vyzerajú (a cítia sa) fyzicky atraktívnejšie. Používaním make-upu môžu ženy zvýrazniť svoju prirodzenú krásu, aby sa prezentovali ako sexuálne príťažlivejšie, než sú bez neho. 

Symetria je jednou z fyzických vlastností ľudskej tváre, ktorá výrazne zvyšuje jej príťažlivosť pre iných ľudí na biologickej úrovni. Mnoho druhov make-upu pôsobí na to, aby bola pleť rovnomernejšia po celej tvári, čím sa vytvára lepší pocit vizuálnej symetrie.

Niektoré druhy mejkapu, ako jelícenka a highlighter, majú dodať lícam odraz aj farbu, napodobňujúc tak sexuálne vzrušenie. To robí ženu sexuálne atraktívnejšou pre iných ľudí. Očné linky a špirála tiež spôsobujú, že oči vyzerajú tmavšie, čo môže spôsobiť, že zreničky sa zdajú byť rozšírené ako pri sexuálnom vzrušení.

Vedecké štúdie ukázali, že ženy sú mužmi aj inými ženami vnímané ako atraktívnejšie, keď majú medzi tvárou a očami a perami vyšší kontrast vo farbe a odtieni. To je dôvod, prečo boli vynájdené očné tiene a rúž. Napríklad červený rúž je pre mužov vnímaný ako oveľa príťažlivejší ako ružový rúž kvôli zvýšenej úrovni vizuálneho kontrastu.

 

Ružové líca psychologicky evokujú sexuálnu príťažlivosť.
Ružové líca psychologicky evokujú sexuálnu príťažlivosť.
Zdroj: foto: byrdie.com

Vytŕčanie z davu či umenie

Teória farieb: Rovnako ako maliari, mnohé ženy experimentujú s rôznymi kombináciami farieb a textúr v líčení, aby dosiahli rôzne efekty. Od dymových očných tieňov až po neónové rúže, farby mejkapu vyžarujú rôzne postoje a možno ich použiť aj na zladenie farby očí, vlasov, oblečenia a pod.

Štylistické vyjadrenie: Rovnako ako osobný štýl oblečenia, osobný štýl make-upu pre ženu im umožňuje vyjadriť sa a vyjadriť sa. Zamyslite sa nad ženou v glam make-up verzus ženou v gotickom mejkape – tieto ženy vydávajú veľmi odlišné estetické vibrácie, však? To je to, čo znamená, že make-up sa používa ako štylistický výraz.  

Umenie: Mnoho ľudí (nielen ženy) považuje kozmetiku za formu umenia, nielen za spôsob, ako urobiť ženy krajšími. Na jednej strane toto umenie vedie k filmovej mágii, ako je líčenie so špeciálnymi efektmi. Na druhej strane mnohé ženy, ktoré sa inak nevenujú kreatívnemu koníčku, ako je písanie alebo kreslenie, sa môžu venovať líčeniu ako umeleckému koníčku.

Premena: Úžasná vec na mejkape je, že umožňuje žene úplne zmeniť svoj vzhľad. Jeden deň môžu nosiť „nahý“ make-up, ktorý je len vylepšenou verziou ich prirodzeného vzhľadu, a na druhý deň môžu nosiť celú tvár dramatického make-upu, ktorý by bol dokonalý v každom nočnom klube alebo bare. Tento druh transformačnej schopnosti znamená, že make-up dáva ženám veľkú suverenitu nad ich vzhľadom a tým, ako sú vnímané. 

Líčenie vie byť aj veľmi expresívnou formou vyjadrenia osobnosti.
Líčenie vie byť aj veľmi expresívnou formou vyjadrenia osobnosti.
Zdroj: foto: youtube

Podvedomé sexuálne signály?

Evoluční psychológovia zastávajú názor, že ako pri mnohých iných veciach, aj pri líčení ide o sex. Ženy majú tendenciu mať tmavšie oči a pery ako muži a make-up tieto rozdiely medzi pohlaviami zvýrazňuje. Okrem toho sa hovorí, že žiaduce vlastnosti, ktoré muž hľadá u ženy – do značnej miery súvisiace s reprodukčnou zdatnosťou – sú umocnené mejkapom. Ideály krásy sa líšia od kultúry ku kultúre, ale existuje niekoľko univerzálnych ukazovateľov príťažlivosti.

Symetria tváre a rovnomerný tón pleti znamenajú dobré zdravie, zatiaľ čo mladosť znamená plodnosť. Bacuľaté pery a začervenané líca sú medzitým znakmi sexuálneho vzrušenia, takže váš rúž a ružová lícenka môžu tomu náhodnému mužovi v bare dávať podvedomý signál, že ste pripravená na noc vášne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: byrdie.com, text: piperberry.com, theguardian.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies