Slovenské a rakúske sanitky plánujú historicky prvú zmluvnú spoluprácu

NETKY.SK • 14 Jún 2024, 11:05 • 2 min
Slovenské a rakúske sanitky plánujú historicky prvú zmluvnú spoluprácu

BRATISLAVA - Slovenská republika rozširuje medzinárodnú spoluprácu s Rakúskou republikou aj na oblasť záchrannej zdravotnej služby s cieľom zabezpečiť v prihraničnom území čo najlepšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti občanom oboch krajín. Svedčí o tom dnešný podpis Rámcovej zmluvy medzi Slovenskou republikou a Rakúskou republikou o cezhraničnej spolupráci v oblasti záchrannej zdravotnej služby na pôde MZ SR, ktorá bude postúpená prezidentovi SR a následne predložená Národnej rade SR. Proces bude zavŕšený ratifikáciou, po ktorej vstúpi Rámcová zmluva do platnosti.

slovakia

left justify in out

Zabezpečovanie záchrannej zdravotnej služby (ZZS) je základným pilierom zdravotného systému v každom štáte. Sieť ZZS musí byť organizovaná tak, aby bola zabezpečená dostupnosť prednemocničnej neodkladnej zdravotnej starostlivosti a jej poskytnutie do určitého časového limitu od prijatia tiesňového volania.

Práve časová dostupnosť je jedným z dôvodov nadviazania spolupráce medzi záchrannými zdravotnými službami susedných štátov. Priestor pre užšiu medzinárodnú spoluprácu ukázala aj zvyšujúca sa mobilita osôb medzi oboma štátmi ako aj požiadavka trvalého zlepšovania kvality, bezpečnosti a dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Po dlhoročných bilaterálnych rokovaniach a na základe Uznesenia vlády SR, predložilo Ministerstvo zdravotníctva SR Návrh na uzatvorenie Rámcovej zmluvy medzi Slovenskou republikou a Rakúskou republikou o cezhraničnej spolupráci v oblasti záchrannej zdravotnej služby, ktorý určuje právny rámec pre užšiu medzinárodnú spoluprácu oboch krajín s odhodlaním uľahčiť a podporiť medzinárodnú spoluprácu, najmä uzatváraním dohôd o spolupráci na regionálnej úrovni. Účelom je tak zabezpečiť čo najlepšiu dostupnosť záchrannej zdravotnej služby pre obyvateľov oboch krajín. Slovenské záchranky by v prípade potreby, a za presne definovaných podmienok, zasahovali v Rakúsku a rakúske záchranky zase na Slovensku.

ilustračné foto - interiér sanitky
ilustračné foto - interiér sanitky
Zdroj: eREPORT / TASR

Neodkladná zdravotná starostlivosť v mieste zásahu a preprava fyzickej osoby v ohrození života alebo zdravia do vhodného zdravotníckeho zariadenia sa bude poskytovať na základe vyhodnotenia tiesňového volania a žiadosti zmluvnej strany. „Ide
o historicky prvú prezidentskú medzinárodnú zmluvu rezortu zdravotníctva, ktorá umožní zásah v tých najzávažnejších situáciách, a to v prípade udalosti s hromadným postihnutím osôb alebo pri kritickom stave osoby,“ uviedol štátny tajomník MZ SR Michal Štofko.

Predmetná zmluva sa vzťahuje na prihraničné územie Bratislavského a Trnavského samosprávneho kraja v Slovenskej republike a v Rakúskej republike na Spolkové krajiny Dolné Rakúsko, Burgenland a Viedeň.

Cezhraničná spolupráca s Rakúskou republikou je síce historicky prvou zmluvou tohto charakteru, avšak v súčasnosti sa pripravuje obdobná zmluva v oblasti záchranných služieb aj s Českou republikou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZ SR, Foto: SITA / Dušan Hein
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies