Peklo na palube: Dovolenkári na vyše hodinu uviazli v prehriatom lietadle - 52 stupňov Celzia. Ľudia kolabovali a strácali vedomie + VIDEÁ + FOTO

NETKY.SK • 14 Jún 2024, 13:08 • 6 min
Peklo na palube: Dovolenkári na vyše hodinu uviazli v prehriatom lietadle - 52 stupňov Celzia. Ľudia kolabovali a strácali vedomie + VIDEÁ + FOTO

Pri teplote 50 stupňov Celzia na vyše hodinu uviazlo 190 cestujúcich v lietadle v tureckej Antalyi. Podľa cestujúcich pomoc prišla neskoro.

slovakia

left justify in out

Jeden z cestujúcich Dominik Janßen si je istý:  "Nebola to technická porucha, ale ľudská chyba." Takto znel verdikt dovolenkára. Spolu s ďalšími vyše 180 cestujúcimi sedel v lietadle tureckej charterovej leteckej spoločnosti "Mavi Gök" - pripravenom na štart.

Mal letieť z Antalye na letisko Münster-Osnabrück v Nemecku. Ocitol sa však v neznesiteľných podmienkach.

Chybná klimatizácia?

Pilot hovoril o "technickej poruche" lietadla, a to v extrémnych horúčavách, ktoré v Antalyi panovali. "Pravdepodobne to nebola klimatizácia, inak by lietadlo okolo 23.00 h neodletelo do inej destinácie," je si istý Dominik Janßen. Ale čo potom bolo príčinou?

   

Cestujúci v bezvedomí

Jedno je ale isté, lietadlo bolo odstavené na odbavovacej ploche dráhy bez akýchkoľvek ďalších informácií pre cestujúcich. Tí sa museli vyrovnať s neprijateľnými podmienkami. Žiadna voda, žiadna pomoc od posádky. Len bezmocnosť, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej.

Nakoniec skolabovali prvé deti a dospelí v dôsledku neznesiteľnej teploty v lietadle. Celkovo tri deti nakrátko stratili vedomie a dvoch dospelých postihol rovnaký osud, hovorí Dominik Janßen.

Rozhodnutie prišlo neskoro

Pravdepodobne uplynulo príliš veľa času na to, aby situáciu riadne vyhodnotili. Odborníci pravdepodobne nevedeli, čo majú práve robiť. Pilot hovoril o "technickej poruche" bez toho, aby uviedol presný dôvod meškania.

Po hodine lietadlo konečne rolovalo späť k terminálu, cestujúci mohli vystúpiť a neskôr odletieť do Münsteru náhradným lietadlom. Bola to pre nich hororová dovolenka, na ktorú len tak ľahko nezabudnú a zážitok zostane v ich pamäti na celý život.

     

Ospravedlnenie nestačí

Tým to však neskončilo. Po návrate sa približne 100 cestujúcich zorganizovalo v skupine na WhatsApp, pretože sa nechceli zmieriť s tým, čo zažili. Letecká spoločnosť sa teraz ospravedlnila za nepríjemnosti. "Štandardným listom na číslo 0815," hovorí Dominik Janßen.

V správe okrem iného bolo napísané: "Dodávame, že nebudeme akceptovať žiadne regresné nároky ani iné kompenzácie."

V skutočnosti nie sú vyhliadky v tomto smere dobré. Na let z Turecka sa nevzťahujú nároky cestujúcich na odškodnenie, pretože Turecko nie je členom Európskej únie. Postihnutým ľuďom však nejde v prvom rade o peniaze, hovorí Janßen. "Jednoducho nechceme, aby sa niečo podobné opakovalo. Nemôžete očakávať, že to niekto urobí."

   

Obrazok
Zdroj: watson.de


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: WDR, Foto: wn.de
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies