Aktualizácia rozdelenia kresiel v europarlamente

NETKY.SK • 14 Jún 2024, 15:20 • 2 min
Aktualizácia rozdelenia kresiel v europarlamente

BRUSEL - Európsky parlament (EP) zverejnil najnovšiu aktualizáciu výsledkov eurovolieb. Po dokončení rátania hlasov z Írska sú už známe oficiálne výsledky zo všetkých 27 členských krajín a aj rozdelenie kresiel v europarlamente podľa politických frakcií.

slovakia

left justify in out

Aktualizované výsledky obsahujú konečné údaje zo 17 členských krajín a predbežné výsledky z 10 krajín (Estónsko, Holandsko, Lotyšsko, Maďarsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko a Taliansko).
 
Podľa nich eurovoľby vyhrali politické strany tzv. "proeurópskeho bloku" združené vo frakciách Európska ľudová strana (EPP), Socialisti a demokrati (S&D) a liberálnej Obnovme Európu (RE).
 
Tri hlavné politické sily v EP – ľudovci, socialisti a liberáli – budú mať 406 kresiel v 720-člennom parlamente a to im zabezpečí nadpolovičnú väčšinu potrebnú pre prijímanie nových zákonov.
 
Frakcie, v ktorých pôsobia poslanci extrémne pravicových alebo euroskeptických síl – Európski konzervatívci a reformisti (ECR) a Identita a Demokracia (ID) - majú podľa najnovších projekcií 134 mandátov, čím si posilnili doterajšie pozície.

Obrazok
Zdroj: Bitcoinist

Najväčšia pozornosť politických skupín v EP sa preto bude v najbližších týždňoch sústreďovať na 90 poslancov, ktorí sa zatiaľ nachádzajú v skupinách Nezaradení a Ostatní, čiže bez pričlenenia k nejakej z európskych politických rodín.
 
Aktualizované oficiálne výsledky naznačili nasledovné rozloženie síl v EP:
 
190 kresiel EPP;
136 kresiel S&D;
80 kresiel RE;
76 kresiel ECR;
58 kresiel ID;
52 kresiel Zelení/EFA;
46 kresiel Nezaradení;
44 kresiel Ostatní (doteraz bez príklonu k európskej politickej frakcii);
39 kresiel Ľavica.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: EP, Foto: helenonherholidays.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies