Čínska odveta bude trpká pre: Mercedes, BMW, VW, Porsche či Ferrari

NETKY.SK • 14 Jún 2024, 19:43 • 2 min
Čínska odveta bude trpká pre: Mercedes, BMW, VW, Porsche či Ferrari

Čínska odveta za nové clá EÚ na elektromobily by zasiahla predovšetkým Mercedes, BMW, Volkswagen, Porsche a Ferrari, ukázala analýza finančných výsledkov od agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Niektoré automobilky vyrábajú vozidlá priamo v Číne, čím by dôsledky zmiernili.
 
Konkrétne dôsledky závisia hlavne od razancie čínskych protiopatrení v reakcii na dočasné opatrenia Európskej komisie. Tá rozhodla, že dovozné clá na elektromobily z Číny sa od 4. júla v niektorých prípadoch zvýšia na 48,1 percenta, ak sa vezme do úvahy, že desaťpercentné clo už platí.
 
Koho sa clá najviac dotknú, prezrádzajú dáta, ktoré automobilky pravidelne zverejňujú. Volkswagen vrátane značky Porsche aj Stellantis vyrábajú i na Slovensku.

Obrazok
Zdroj: IBTimes UK

Pre výrobcov prémiových automobilov Mercedes-Benz predstavuje čínsky trh tretinu ročného odbytu. Zhruba 20 percent týchto vozidiel automobilka do krajiny dováža z Nemecka, vyplynulo z výročnej správy.

Ide najmä o luxusné modely, ako je trieda S alebo Maybach. Práve na ne dopadne prípadná čínska odveta. Naopak, vozidlá strednej triedy sa vyrábajú na mieste.

Obrazok
Zdroj: shelaghwberet.pages.dev

Tretinu globálneho predaja v Číne má na konte aj BMW. Z týchto vozidiel sa z Nemecka dováža 13 percent, predovšetkým najdrahších modelov. Firma vlastní 75-percentný podiel v spoločnom podniku s čínskou Brilliance Automotive. Práve tento spoločný podnik vyrába väčšinu automobilov BMW pre čínsky trh.
 
Podobne aj nemecká automobilová skupina Volkswagen, bez Porsche, čínskym spotrebiteľom dodáva zhruba 30 percent svojho ročného odbytu. To z nej robí najúspešnejšiu zahraničnú automobilku s trhovým podielom 14,5 percenta, ktorý plánuje ešte zvýšiť.

Obrazok
Zdroj: Electrek

Výraznú väčšinu áut pre čínsky trh Volkswagen vyrába v závodoch spoločného podniku so SAIC Motor v šiestich rôznych mestách. Ide o modely značiek Škoda, Audi a Volkswagen. Len 261-tisíc vozidiel z 3,236 milióna do Číny automobilka vlani doviezla.
 
Značka luxusných vozidiel Porsche, ktorá taktiež patrí pod koncern Volkswagen, je na tom však opačne ako zvyšok skupiny. Všetky vozidlá, ktoré na čínskom trhu predá, pochádzajú z dovozu. Čína pritom tvorí 21 percent globálneho predaja značky.

Obrazok
Zdroj: sreenty.youramys.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Foto: China Daily / Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies