Pellegrini sa dnes ujíma prezidentského úradu. Aký program ho čaká?

NETKY.SK • 15 Jún 2024, 07:40 • 2 min
Pellegrini sa dnes ujíma prezidentského úradu. Aký program ho čaká?

BRATISLAVA - Peter Pellegrini sa v sobotu ujíma úradu prezidenta Slovenskej republiky. Na tomto poste vystrieda Zuzanu Čaputovú.

slovakia

left justify in out

Sľub zloží na slávnostnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v Bratislave. Potom bude nasledovať inauguračný príhovor, v ktorom Pellegrini predstaví svoju víziu výkonu verejnej služby vo funkcii hlavy štátu.
 
Následne sa Peter Pellegrini presunie na bratislavské Hviezdoslavovo námestie. Tam sa bude konať prehliadka jednotiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky. V bratislavskom Dóme sv. Martina sa potom uskutoční slávnostná bohoslužba slova Te Deum.
 
Program pokračuje príchodom Pellegriniho do Prezidentského paláca a symbolickým prevzatím úradu od prezidentky Zuizany Čaputovej. Nasledovať bude prehliadka Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky a slávnostný obed. Pellegrini naň pozval 15 mladých ľudí a 15 seniorov.
 
V sobotu podvečer položí Pellegrini veniec k Pamätníku M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji a neskôr aj k pamätníku Brána slobody na bratislavskom Devíne. Deň inaugurácie ukončí nový prezident Slovenskej republiky slávnostnou recepciou na Bratislavskom hrade.
 
Pellegriniho zvolili občania Slovenska v druhom kole prezidentských volieb. Voľby sa konali 6. apríla.
 
Slovensko malo doposiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič, následne tento post zastával Andrej Kiska. Poslednou prezidentkou bola Zuzana Čaputová. Funkčné obdobie jej uplynie, keď bude inaugurovaný jej nástupca Pellegrini.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: teraz.sk, Foto: Peter Pellegrini / cordmagazine.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies