Americká armáda: Húsíom sme zničili 7 radarov! Zameriavali nimi lode v Červenom mori + VIDEO

NETKY.SK • 15 Jún 2024, 09:15 • 3 min
Americká armáda: Húsíom sme zničili 7 radarov! Zameriavali nimi lode v Červenom mori + VIDEO

Americká armáda zničila v Jemene sedem radarov Húsíovcov. Tie umožňovali zamerať námorné plavidlá a ohroziť komerčnú dopravu.

slovakia

left justify in out

Okrem radarov armáda zničila aj jeden dron a dve diaľkovo ovládané plavidlá.
 
Vo štvrtok Húsíovci zaútočili na nákladnú loď Verbena v Adenskom zálive a lode Seaguardian a Athina v Červenom mori. K útokom sa skupina prihlásila prostredníctvom svojho hovorcu.
 
Húsíovci počas občianskej vojny v Jemene ovládli veľkú časť krajiny vrátane hlavného mesta Saná. Od novembra útočia na nákladné lode a tvrdia, že tak robia v solidarite s Palestínčanmi v Pásme Gazy.

obrazok
Zdroj: AP
obrazok
Zdroj: AP

Šiitskí rebeli podporovaní Iránom tvrdia, že útočia len na izraelské plavidlá či na lode jeho spojencov, ako sú USA, terčom ich rakiet a dronov sa však opakovane stali aj lode, ktoré nemajú s Izraelom žiadnu súvislosť.

Útoky povstalcov na lode v Červenom mori významne narušili svetovú lodnú prepravu a prinútili viacero spoločností, aby svoje plavidlá posielali radšej dlhšou a drahšou trasou okolo južnej Afriky.


VIDEO - Húsíovia dvakrát zasiahli loď smerujúcu do Indie

   

Obrazok
Zdroj: AP


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: The Jerusalem Post, Foto: AP / Bernat Armangue
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies