Podráždená reakcia palestínskych únoscov na oslobodenie izraelských rukojemníkov. Pomstíme sa za únos unesených! (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 15 Jún 2024, 14:05 • 2 min
Podráždená reakcia palestínskych únoscov na oslobodenie izraelských rukojemníkov. Pomstíme sa za únos unesených! (komentár Iva Samsona)

Úplne na konci prvého júnového týždňa sa uskutočnila akcia izraelských špeciálnych jednotiek (Sajeret), o ktorom dejiny budú písať podobne ako o „oslobodení“ Benita Mussoliniho pred koncom druhej svetovej vojny nemeckými špeciálnymi jednotkami alebo o skutočnom oslobodení a záchrane izraelských rukojemníkov z lietadla Air France v roku 1976 .

slovakia

left justify in out

Vtedy izraelské komando preletelo takmer polovičku sveta a oslobodilo a dopravilo z ugandského letiska Entebbe do Izraela 104 rukojemníkov unesených jednou radikálnou palestínsko-arabskou organizáciou. Bolo ich pôvodne údajne 106, ale štyria z nich pri „akcii“ prišli o život. Ich mŕtve telá, resp. ostatky, sa však vtedy podarilo do Izraela dopraviť na pochovanie, ktoré sa konalo za obrovských emocionálnych prejavov Židov v Jeruzaleme aj inde vo svete. 

Tu už však porovnanie s „oslobodením“ vojnového zločinca B. Mussoliniho (ktorého napokon Taliani koncom druhej svetovej zlynčovali-obesili) a oslobodením civilných izraelských rukojemníkov končí. Jún 2024 napísal novú kapitolu únosov. Inak, pre upresnenie, hlavné islamistické skupiny ako Hamas a Islamský džihád označujú unesených zo 7. októbra nie za rukojemníkov, väzňov alebo zajatcov. Sú len„zadržaní“. Sú to„obete sionizmu“ a sú vlastne šťastní, že sa konečne nachádzajú v láskavých rukách gazanských Arabov.

Existujú reakcie na júnovú „agresiu“ Izraela proti malému štátu Gaza (ten štát fakticky regionálne reprezentuje Irán). Dobrým kompasom je medzinárodná prekladateľská agentúra MEMRI (Middle East Media Research Institute – sprostredkúva každodenne to, čo sa napísalo v arabských, tureckých, iránskych alebo pakistanských médiách). Táto služba fakticky odhaľuje dvojakú reč moslimského sveta: Jedným smerom navonok, druhým na domácich čitateľov alebo poslucháčov.

Je to zvláštne, v po arabsky písaných médiách nájdeme množstvo príspevkov – článkov aj výrokov –, ktoré sa otvorene venujú siedmemu októbru 2023 (zavraždenie asi 1200 ľudí na území Izraela a odvlečenie asi 240 ľudí do iránskej exklávy Gaza). Mnoho z týchto po arabsky publikovaných príspevkov, často zo Saudskej Arábie, masakru na izraelskom území odsudzujú.

Izraelskí vojaci stoja na vojenskej mašinérii počas vojenskej operácie v Qabatiya, neďaleko Jeninu, na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu, 13. júna 2024.
Izraelskí vojaci stoja na vojenskej mašinérii počas vojenskej operácie v Qabatiya, neďaleko Jeninu, na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu, 13. júna 2024.
Zdroj: Reuters / Raneen Sawafta

Osud unesených Izraelčanov

Po správe o oslobodení rukojemníkov po oznámení v izraelských médiách, celý Izrael prepukol v nadšenie a Izraelčania spontánne oslavovali od Ejlatu na juhu až po severný Tiberias. Videových záznamov po oznámení tejto správy je dostatok. Nič na tom nemení fakt, že z pôvodných 252 unesených (Židov aj zahraničných príslušníkov) už podľa izraelských zdrojov až 40 z nich je po smrti. To však pre Hamas nie je problém. Do zajatia (podľa Hamasu oslobodenia) izraelských rukojemníkov v októbri 2023 si „oslobodení“ rukojemníci z izraelského područia zažili svoje. Asi stovku z nich vymenili v rámci dohody: my vám dáme rukojemníkov, vy nám vrátite našich uväznených kriminálnikov a vrahov, alias národno-oslobodzovacích bojovníkov.

Izraelčania, ktorých uniesli (podľa Hamasu a spol. vyslobodili) zo sionistického jarma 7. októbra 2023 a potom ich židovské špeciálne jednotky oslobodili (podľa Hamasu a spol. uniesli) pred pár dňami, vypovedajú veľmi nepekné veci o svojich únoscoch: bitie, týranie, psychický výsmech (v Izraeli o vás nikto nestojí), sexuálne znásilňovanie na mužoch aj ženách, kopanie, hladovanie, púta na rukách aj nohách a podobné „chuťovky“. Často si so sebou brali aj odrezané hlavy obetí. S tými sa dá so Židmi dobre kšeftovať: vaše odrezané hlavy za našich bojovníkov vo väzeniach.

Tí unesení, ktorí sú po výmene za palestínskych väzňov alebo po oslobodení izraelskými špeciálnymi jednotkami už „doma“, so sebou tú stigmu ponesú celý život. Súčasne však nikdy nezabudnú, že ich židovský štát neochránil. Veď ich domáci sionisti do Izraela pozývali so sľubom, že „tu budete v bezpečí“. Tento mýtus bol 7. októbra 2023 narušený „malým holokaustom“. Vtedy asi 3. 000 palestínsko-arabských hrdinov vpadli do Izraela a pozabíjali všetko okolo seba, od nemluvniat až po storočných . Asi 1. 500 z útočníkov prekvapení Izraelčania na ceste späť do Pásma Gazy zastrelili, ale už bolo neskoro. Aj tak palestínske „ľudové masy“ v „pásme“ oslavovali.

Borovičku nepijú, ale sladkostí bolo dostatok. Hurá!

 

Reakcia palestínsko-arabskej strany je zvláštna

Palestínske zdroje k bezprecedentnému (pravda, po Entebbe) oslobodeniu štyroch odvlečených izraelských rukojemníkov vyjadrujú nejednoznačne, ale pritom vo vzájomnom porozumení. Iránska strana (Hamas) sľubuje „pomstu“ a hrozí, že stratu rukojemníkov nahradí ďalšími unesenými („oslobodenými“) Izraelčanmi.

Predseda Palestínskej samosprávy (Mahmúd Abbás) síce útok svojho rivala - Hamasu - na Izrael odsúdil, ale na margo oslobodenia izraelských rukojemníkov označil (pri izraelskej akcii zahynula minimálne stovka palestínskych Arabov vrátane civilistov) za„krvavú masakru spáchanú izraelskými silami“ (pozri MEMRI). Hamas vyrátal vyše 200 nevinných civilistov, ktorých označil za „mučeníkov“. Za ich smrť predsa nenesie zodpovednosť Hamas alebo Irán, ale Židia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: The Times Of Israel / AFP / Eyad Baba
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies