Reakcie ZAHRANIČIA na nášho nového prezidenta

NETKY.SK • 15 Jún 2024, 18:25 • 2 min
Reakcie ZAHRANIČIA na nášho nového prezidenta

Na inauguráciu Petra Pellegriniho reaguje aj zahraničie.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AFP sa analytici domnievajú, že pre nového prezidenta bude ťažké ostať apolitický, hoci sa k tomu po svojom zvolení zaviazal.
 
"Jeho víťazstvo upevnilo Ficovu mocenskú pozíciu," napísala agentúra AP. "Kritici sa obávajú, že Slovensko pod Ficovou vládou opustí prozápadné smerovanie a bude nasledovať Maďarsko, na ktorého čele stojí populistický premiér Viktor Orbán," dodala.
 
Agentúra AP poukázala aj na zvýšené bezpečnostné opatrenia pri inauguračnom ceremoniáli, ktorý sa uskutočnil mesiac po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica.
 
Podľa agentúry DPA sa slovenská opozícia obáva, že vládna koalícia bude po Pellegriniho nástupe do prezidentskej funkcie schopná ľahšie presadiť svoje kontroverzné plány, napríklad zmeny vo verejnoprávnom rozhlase a televízii.
 
DPA však podobne ako ďalšie zahraničné médiá upozorňuje, že slovenský prezident má prevažne reprezentatívne úlohy. Môže síce vetovať zákony, jeho veto však môže prehlasovať parlament.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP / DPA / AP, Foto: FB / Juraj Blanár
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies