Pellegrini začínal ako poslanecký asistent. Aký bol jeho kariérny rast?

NETKY.SK • 16 Jún 2024, 08:43 • 2 min
Pellegrini začínal ako poslanecký asistent. Aký bol jeho kariérny rast?

BRATISLAVA – Peter Pellegrini dosiahol počas svojej kariéry už na všetky najvyššie ústavné funkcie. Väčšinu produktívneho života strávil v Smere.. Vo voľbách získal silný mandát.

slovakia

left justify in out

Je rodákom z Banskej Bystrice, vyštudovaný ekonóm, po škole pracoval istý čas ako živnostník. Je však predovšetkým kariérny politik.

Do parlamentu vkročil prvýkrát v roku 2002 ako asistent poslanca Ľubomíra Vážneho. Po štyroch rokoch zasadol do poslaneckých lavíc. Desiaty rok svojej kariéry sa Pellegrini dostal do exekutívy, na stoličku štátneho tajomníka. To bolo v období jednofarebnej vlády Roberta Fica. O dva roky neskôr vystriedal ministra školstva Dušana Čaploviča.

No už po pár mesiacoch zasadol na čelo parlamentu. V roku 2016 voľby vyhrala trojkoalícia. Z Pellegriniho sa stal digitálny líder a podpredseda vlády. Avšak nie nadlho. Vražda novinára zaplnila námestia a Pellegrini sa opäť v záujme upokojenia stáva predsedom vlády. „A treba mať predtým veľmi veľkú pokoru. To nie je sranda, to nie je sranda,“ povedal vtedy.

Voľby 2020 zobrali sociálnym demokratom vládne žezlo. Smer sa štiepil. Pellegrini založil Hlas-SD. Hlas sa dostával na čelo prieskumov. Postupne mu však voličov opäť brala materská strana Smer. Premiérske ambície sa nenaplnili.

Pár mesiacov od volieb oznámil: „Týmto vám oficiálne oznamujem, že som sa rozhodol kandidovať na post prezidenta Slovenskej republiky.“ Peter Pellegrini sa napokon stal šiestym prezidentom Slovenskej republiky. Získal viac ako 1 400 000 hlasov.

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: tvnoviny.sk, Foto: Peter Pellegrini / tvnoviny.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies