Aké nám dala ratingové hodnotenie Moody´s

NETKY.SK • 16 Jún 2024, 12:14 • 2 min
Aké nám dala ratingové hodnotenie Moody´s

BRATISLAVA - Medzinárodná agentúra Moody´s nezmenila Slovensku ratingové hodnotenie a ponechala ho na doterajšej úrovni A2 s negatívnym výhľadom, informovalo ministerstvo financií.

slovakia

left justify in out

Pridala sa tak k ďalším dvom agentúram Standard & Poor´s (S&P) a Fitch Ratings, ktoré v poslednom období rovnako potvrdili svoje hodnotenia SR.
 
Moody´s považuje za pozitívne stránky slovenskej ekonomiky najmä trend rastu, členstvo v eurozóne a Európskej únii a mierne dlhové zaťaženie. Očakáva nárast reálneho hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,3 % v tomto roku a 2,6 % v roku 2025.
 
"Okrem toho medzi silné stránky zaraďuje fiškálnu aj menovú politiku, ktorú považuje za solídnu," konštatoval rezort financií.
 
K zlepšeniu ratingu v budúcnosti by podľa agentúry viedol dôsledne implementovaný viacročný plán fiškálnej konsolidácie, ktorý by posunul deficit Slovenska v nasledujúcich štyroch rokoch na jasnú klesajúcu trajektóriu.

Obrazok
Zdroj: Freepik

Ministerstvo financií vníma najnovšie hodnotenie Moody´s pozitívne, keďže reflektuje aj cieľ vlády na postupnú konsolidáciu verejných financií. "Som rád, že tak ako finančné trhy, tak aj ratingové agentúry potvrdili, že krokom našej vlády veria a aj napriek tomu, že sme zdedili verejné financie s extrémnym nárastom dlhu a vysokým deficitom, podarilo sa nám ratingy udržať a nastaviť jasný plán, ako verejné financie postupne opäť postaviť na nohy," povedal minister financií Ladislav Kamenický.
 
Hodnotenie Slovenska tak za uplynulé dva mesiace potvrdili tri najväčšie medzinárodné agentúry. Ešte v apríli S&P ponechala rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Minulý týždeň zase Fitch potvrdila hodnotenie SR na úrovni A- so stabilným výhľadom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: MF SR, Ilustračné foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies