Iránsky vojnový zločinec vymenený za 2 Švédov

NETKY.SK • 16 Jún 2024, 14:53 • 2 min
Iránsky vojnový zločinec vymenený za 2 Švédov

ŠTOKHOLM - Dvaja Švédi prepustení v rámci výmeny väzňov s Iránom pristáli v sobotu večer doma vo Švédsku, uviedol úrad premiéra Ulfa Kristerssona. Správu sprostredkovala AFP.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa Siri Steijerová uviedla, že "môže potvrdiť" návrat Švéda Johana Floderusa - diplomata, ktorý pracoval pre Európsku službu pre vonkajšiu činnosť (EEAS), a Saída Azízího so švédsko-iránskym občianstvom.
 
Teherán ich prepustil v sobotu výmenou za Hamída Núrího odsúdeného za úlohu, ktorú zohral pri popravách politických väzňov v Iráne v roku 1988. Vo Švédsku si odpykával doživotný trest.

Johan Floderus (vpravo) a Saíd Azízí
Johan Floderus (vpravo) a Saíd Azízí
Zdroj: Reuters

Floderus bol zadržiavaný v Iráne od apríla 2022 a bol obvinený zo špionáže, pričom mu hrozil trest smrti. Azízího iránske úrady zadržali vlani v novembri. "Irán oboch zneužil ako figúrky pri cynickej hre na vyjednávanie s cieľom dosiahnuť prepustenie iránskeho občana Hamída Núrího z väzenia vo Švédsku. Ten je usvedčený z vážnych zločinov spáchaných v Iráne v 80. rokoch minulého storočia," uviedol Kristersson.
 
Núrího zadržali na letisku v Štokholme v novembri 2019. Súd v Štokholme ho v roku 2022 potom odsúdil na doživotie pre zločiny spojené s masovými popravami a týraním politických väzňov v roku 1988.
 
Núrí v tom čase pracoval ako pomocný prokurátor vo väznici na predmestí mesta Karadž. Iránec pritom poprel obvinenia a tvrdil, že v čase, v ktorom sa predmetné zločiny mali odohrať, bol na dovolenke.
 
Výmenu týchto väzňov sprostredkoval údajne Omán, uviedla ománska štátna agentúra ONA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: ONA / Úrad švédskeho premiéra / AFP, Foto: themedialine.org
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies