Spolupráca Slovenska a Poľska je príkladom úspechu: Do pohraničia mieria ďalšie milióny, záujem je obrovský

NETKY.SK • 17 Jún 2024, 14:18 • 2 min
Spolupráca Slovenska a Poľska je príkladom úspechu: Do pohraničia mieria ďalšie milióny, záujem je obrovský

POPRAD - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši spolu so štátnym tajomníkom MIRRI Michalom Kaliňákom sa dnes v Poprade stretli s primátorom mesta Antonom Dankom. Cieľom pracovnej cesty bolo okrem prehlbovania kooperácie so samosprávami priamo v území aj rokovanie o spolupráci s poľskou delegáciou. Podtatranský región aktívne podporuje cezhraničný program Interreg PL-SK, z ktorého sa v minulom programovom období vyčerpalo takmer 99% celkovej alokácie.

slovakia

left justify in out

„V decembri minulého roku sme práve tu v Poprade, na Prvom pracovnom kongrese s komunálnymi lídrami, prisľúbili spustiť novú éru komunikácie so samosprávami. Plníme naše záväzky. Dnešok je v poradí 18. rezortným dňom MIRRI, v rámci ktorých s primátormi a starostami prehlbujeme priamu spoluprácu,“ povedal na úvod minister investícií Richard Raši.

Pracovná návšteva Popradu však súvisela aj s prehlbovaním iných vzťahov, a to spolupráce s Poľskom. Vedenie ministerstva investícií sa za okrúhlym stolom stretlo s poľskou delegáciu, s ktorou rokovali o cezhraničnej spolupráci.

„Slovensko a Poľsko dlhodobo udržujú veľmi dobré vzájomné vzťahy, ktoré ešte viac posilňuje program Interreg. Tento program, ktorý využívame  od roku 2004,  umožňuje rozvíjať stabilitu a prosperitu celého cezhraničného regiónu,“ vyhlásil Raši.  

Dôkazom fungujúcej spolupráce pri riadení a implementácii programu je, že v aktuálne končiacom sa programovom období 2014-2020 dosiahol program čerpanie na úrovni takmer 99 % z viac ako 178 miliónovej alokácie.

„Podporili sme 90 štandardných projektov a viac ako 450 mikro-projektov v rámci Fondu malých projektov. Záujem zo strany žiadateľov výrazne prevýšil finančné možnosti programu. Svedčí o tom fakt, že dopyt nedokázalo pokryť ani navýšenie alokácie o 26 mil. eur v roku 2018. To nás iba utvrdzuje v tom, že cezhraničný program má zmysel a potenciálni žiadatelia o NFP chcú svojimi projektami rozvíjať tento región,“ vysvetlil minister investícií.

V okrese Poprad boli podporené 3 projekty a 3 slovenskí prijímatelia celkovou sumou viac ako 2,3 milióna eur. Jedným z týchto projektov je rozšírenie cezhraničného cyklochodníka v poľskom Zakopanom a na opačnej strane veľhôr v meste Vysoké Tatry, s podporou viac ako 1,5 milióna eur zo zdrojov EÚ. Používatelia trasy budú mať možnosť dostať sa na ďalšie atraktívne miesta: do Zakopaného k lanovke v Kuźni a skokanskému mostíku na Wielke Krokiew a na slovenskej strane – k Bielskej jaskyni a k lanovke na Lomnický štít.

„Slovensko – poľská spolupráca je príkladom úspechu. V novom programovom období máme na ňu vyčlenených viac ako 165 miliónov eur. Môžem povedať už teraz, že všetky prostriedky budú určite vyčerpané, lebo záujem je obrovský,“ poznamenal minister Raši.

Podpora v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg Poľsko-Slovensko pokračuje v programovom období 2021-2027 v  štyroch tematických oblastiach: životné prostredie, kultúrne a prírodné dedičstvo a cestovný ruch, doprava a komunikácie a spolupráca inštitúcií a obyvateľov pohraničia. Doposiaľ bolo vyhodnotených 6 výziev na predkladanie projektov a viaceré z nich už sú zazmluvnené. Na jeseň tohto roka sa pripravujú ďalšie výzvy na predkladanie projektov z oblasti podpory kultúry a cestovného ruchu, ochrany biodiverzity a zmeny klímy.

 „S Poľskom máme 22 hraničných priechodov, 13 okresov je bezprostredne v pohraničí, 38% našich samospráv spolupracuje s mestami a obcami v Poľsku. Tak, ako je blízky náš jazyk, je blízka aj naša túžba rozvíjať regióny. Chceme, aby bola kvalita života, či už v slovenskom prihraničí alebo v poľskom prihraničí, rovnaká. Zmysel rozvoja pohraničia je integrovať partnerov a mobilizovať zdroje,“ dodal štátny tajomník rezortu Michal Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MIRRI SR, Foto: TASR / Jaroslav Novák
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies