Ruské vojnové lode opustili Havanu

NETKY.SK • 18 Jún 2024, 11:29 • 2 min
Ruské vojnové lode opustili Havanu

MOSKVA - Plavidlá ruského vojenského námorníctva v pondelok podľa plánu opustili kubánske hlavné mesto Havana, informovala ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na svojho korešpondenta na Kube. Správu priniesla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Minulý týždeň dorazila do havanského prístavu fregata triedy Admirál Gorškov, ponorka na jadrový pohon Kazaň, tankovacia loď Akademik Pašin a záchranný remorkér Nikolaj Čiker. Žiadne z týchto plavidiel nemalo na palube jadrové zbrane, čo potvrdili aj Spojené štáty.
 
USA aj Kuba uviedli, že táto zastávka nepredstavuje žiadnu hrozbu pre región, ale všeobecne sa považuje za ruskú demonštráciu sily v súvislosti s pretrvávajúcim vysokým napätím na pozadí vojnového konfliktu na Ukrajine.

Obrazok
Zdroj: AP

Havana leží iba 160 kilometrov od americkej námornej základne Key West na Floride. Podľa ruského ministerstva obrany toto zoskupenie predtým vykonalo cvičenie s použitím presných rakiet v Atlantickom oceáne.
 
Takéto bojové cvičenia sú podľa Kremľa bežnou praxou v rôznych častiach sveta, obzvlášť u námorných veľmocí ako Rusko. "Preto v tomto prípade nevidíme žiadne dôvody na znepokojenie," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
 
"Návšteva ruských lodí je spôsob, akým ruský prezident Vladimir Putin pripomína Západu, že Moskva dokáže pôsobiť ako vyzývateľ Washingtonu aj v jeho sfére vplyvu," povedal politológ William Leogrande z Americkej univerzity vo Washingtone.

Obrazok
Zdroj: Russian Defense Ministry Press Service/AP

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel sa stretol s Putinom v máji už po štvrtý raz, keď sa zúčastnil na vojenskej prehliadke v Moskve. Vyhlásil, že Rusko môže s podporou Havany vždy počítať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: RIA Novosti / Reuters, Foto: CNN / Reynel Diaz
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies