Kaliňák: Za posledné 4 roky boli na Slovensku porušované ľudské práva a Ústava SR

NETKY.SK • 18 Jún 2024, 14:03 • 2 min
Kaliňák: Za posledné 4 roky boli na Slovensku porušované ľudské práva a Ústava SR

BRATISLAVA - Dnes sa konala tlačová beseda ministra vnútra Roberta Kaliňáka a ministra spravodlivosti Borisa Suska, predsedu výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibora Gašpara a členov Zboru poradcov predsedu vlády SR Mareka Paru a Davida Lindtnera na tému: Dosť bolo čakania. Konáme!

slovakia

left justify in out

Vo vládnych zmenách v tzv. lex atentát by ešte v druhom čítaní mohli nastať úpravy. Pripustil to minister obrany po utorkovom rokovaní brannobezpečnostného výboru v Národnej rade SR.

Kaliňák ozrejmil, že už predložený návrh zákona má zadefinovať systém ochrany ľudí pri výkone ich povolania, pri opozičných aj koaličných ústavných činiteľoch. Má aj odstrániť najväčšie riziká pnutia, napríklad vzájomné narúšanie prípadných zhromaždení.

"Protestuje sa kvôli práci, výkonu, tak pred ministerstvami, príslušnými úradmi. To je priestor, kde sa má prejavovať nesúhlas," podčiarkol. Jedna z vecí, ktorá by sa mala upraviť, sa týka pokút pre obce pri zhromaždeniach.

Odmieta, že by bolo účelom zakazovanie zhromaždení. "Je dosť pravdepodobné, že v druhom čítaní prejde aj toto opatrenie určitou zmenou, tam majú záujem hlavne obyvatelia zóny," podotkol Kaliňák.

"Nie je možné, aby niekto mal výhodu silového postavenia," dodal s tým, že nemožno zverejniť akúkoľvek informáciu bez toho, aby mala dotknutá strana možnosť sa brániť.

Minister spravodlivosti SR Boris Susko avizoval podanie disciplinárnych návrhov v súvislosti s činnosťou senátu 5T Najvyššieho súdu SR. Dôvodom majú byť porušenia práv, ktoré senátu vytkol Ústavný súd SR a Európsky súd pre ľudské práva

"Podáme disciplinárne návrhy, ako aj ďalšie právne kroky na vyvodenie zodpovednosti," priblížil Susko. Poukázal na rozhodnutia najvyšších súdnych predstaviteľov o porušení základných ľudských práv a slobôd senátom 5T NS SR.

Napríklad na minulotýždňové rozhodnutie ESĽP, ktorý konštatoval porušenie práv sťažovateľky pri rozhodnutí o trvaní väzby. 

Kaliňák kritizoval, že Najvyšší súd nepristúpil k žiadnej aktivite voči senátu a najmä sudcovi Jurajovi Klimentovi. Poukázal, že na sudcu podali trestné oznámenie.

Avizoval aj podanie trestných oznámení na bývalého predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka či exministerku spravodlivosti Kolíkovú.

Minister spravodlivosti SR Boris Susko
Minister spravodlivosti SR Boris Susko
Zdroj: FB/Boris Susko


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB / Úrad vlády Slovenskej republiky, Foto: FB/ Úrad vlády Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies