Hviezdoslavov Kubín oslavuje 70 rokov. Na otvorení sa zúčastnil štátny tajomník rezortu kultúry Bernaťák

NETKY.SK • 18 Jún 2024, 16:40 • 2 min
Hviezdoslavov Kubín oslavuje 70 rokov. Na otvorení sa zúčastnil štátny tajomník rezortu kultúry Bernaťák

DOLNÝ KUBÍN - Štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Tibor Bernaťák sa dnes v Dolnom Kubíne zúčastnil na otvorení jubilejného 70. ročníka celoštátneho kola postupovej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Na prehliadke v umeleckom prednese poézie a prózy sa počas 5 dní predstaví viac ako 300 súťažiacich, ktorí prešli všetkými stupňami súťaže od obvodných až po krajské.

slovakia

left justify in out

„Som presvedčený, že Hviezdoslavov Kubín je viac než len súťaž. Je to príležitosť pre mladých talentovaných ľudí ukázať svoju vášeň pre poéziu a prózu, prežiť krásu literárneho slova a podeliť sa o svoje nadanie s ostatnými,“ povedal štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Tibor Bernaťák.

Ako ďalej pripomenul, Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese, ktorej cieľom je podporovať a oslavovať literatúru, recitáciu a v neposlednom rade kultúru. „Dnes tejto súťaži právom patrí status rešpektovanej súťaže,“ zdôraznil štátny tajomník.

obrazok
Hviezdoslavov Kubín oslavuje 70 rokov.
Zdroj: Tlačový odbor MK SR
obrazok
Štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Tibor Bernaťák sa dnes v Dolnom Kubíne zúčastnil na otvorení jubilejného 70. ročníka celoštátneho kola postupovej súťaže Hviezdoslavov Kubín.
Zdroj: Tlačový odbor MK SR
obrazok
Vyhlasovateľom a odborným garantom celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých Hviezdoslavov Kubín je dnes Národné osvetové centrum. Hlavným organizátorom podujatia je Mestské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne.
Zdroj: Tlačový odbor MK SR

Hviezdoslavov Kubín vznikol 15. mája 1954 v Dolnom Kubíne ešte pod názvom I. celoslovenská súťaž žiakov jedenásťročných a pedagogických škôl v recitácii a v umeleckom prednese. Hneď druhý ročník dostala súťaž meno Hviezdoslavov Kubín a konala sa v Dome osvety v Dolnom Kubíne. Vyhlasovateľom a odborným garantom celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých Hviezdoslavov Kubín je dnes Národné osvetové centrum. Hlavným organizátorom podujatia je Mestské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne.

V súvislosti s oslavou sedemdesiateho výročia Hviezdoslavovho Kubína sa pripravuje aj publikácia, ktorá priblíži dejiny Hviezdoslavovho Kubína. Jej vydanie je plánované na december tohto roku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MK SR, Foto: Moje Umenie
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies