Čo čaká francúzske akcie kvôli politickej neistote

NETKY.SK • 19 Jún 2024, 12:13 • 2 min
Čo čaká francúzske akcie kvôli politickej neistote

Francúzske akcie čaká zrejme ďalší prepad, uviedli analytici Goldman Sachs. Poukazujú na politickú neistotu, ktorú vyvolalo vyhlásenie predčasných volieb. Analytici Citigroup namiesto európskych akcií odporúčajú americké.

slovakia

left justify in out

Akcie na burze v Paríži si podľa indexu CAC 40 za minulý týždeň odpísali viac ako 6 %. Zaznamenali najhlbší prepad od marca 2022, teda od začiatku vojny na Ukrajine.
 
Prezident Emmanuel Macron rozhodnutím rozpustiť francúzsky parlament reagoval na svoj neúspech vo voľbách do europarlamentu.
 
Voliči dali jednoznačne prednosť programu, ktorý presadzuje krajne pravicové Národné združenie Marine Le Penovej. Trhy vystrašila predstava, že práve Le Penová bude zostavovať budúcu francúzsku vládu.
 
Investori majú najväčšie obavy z toho, že za vlády Le Penovej začne Francúzsko presadzovať populistickú fiškálnu politiku, pri ktorej sa zameria na banky.

Obrazok
Zdroj: Freepik

Pripomínajú finančnú krízu, ktorú v Británii počas krátkeho pôsobenia v úrade premiérky vyvolala Liz Trussová. Tá na jeseň 2022 ohlásila daňové škrty, ale nevysvetlila, ako nahradí výpadok rozpočtových príjmov.
 
Po troch týždňoch zámer odvolala, pretože trhy zareagovali veľmi nepriaznivo a výrazne sa oslabila aj britská libra.
 
Spolu s výpredajom francúzskych akcií vzrástli výpožičné náklady a rozpätie medzi výnosmi francúzskych a nemeckých dlhopisov s 10-ročnou splatnosťou sa rozšírilo o 25 bázických bodov.
 
Analytici Goldman Sachs očakávajú, že toto rozpätie zostane v najbližších týždňoch široké.
 
„To by pravdepodobne udržalo tlak na francúzske akcie, hlavne na banky, ktoré sú vysoko citlivé na spready štátnych dlhopisov,“ uviedli analytici Goldman Sachs.
 
V krátkodobom horizonte odporúčajú zamerať sa na defenzívne sektory, ako je napríklad zdravotníctvo. Volebné víťazstvo Le Penovej by pravdepodobne ešte viac uškodilo akciám firiem zameraných na domáci trh.

Obrazok
Zdroj: Freepik

Podobne analytici Citigroup odkazujú na politickú neistotu vo Francúzsku ako dôvod zníženia odporúčaní na nákup európskych akcií.
 
Index parížskej burzy CAC 40 sa dnes popoludní nachádzal v blízkosti 7 600 bodov a proti pondelkovému záveru vykazoval takmer polpercentný rast.
 
V týždni pred voľbami do EP, teda do piatka 7. júna, bol nad hranicou 8-tisíc bodov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: CNBC / Bloomberg, Foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies