Protesty proti izraelskej vláde eskalujú. Polícia použila na ľudí vodné delá

NETKY.SK • 19 Jún 2024, 12:05 • 2 min
Protesty proti izraelskej vláde eskalujú. Polícia použila na ľudí vodné delá

JERUZALEM - Tisíce ľudí protestovali aj v utorok večer v Jeruzaleme proti vláde premiéra Benjamina Netanjahua a požadovali prepustenie rukojemníkov, ktorých palestínske militantné hnutie Hamas stále zadržiava v Pásme Gazy. Demonštranti sa zišli pred izraelským parlamentom (Kneset) a okrem zmieneného žiadali aj predčasné voľby, píše agentúra DPA citujúc z izraelských médií.

slovakia

left justify in out

Protivládne demonštrácie sa v Izraeli konali už tretí večer po sebe, pričom plánované sú aj v nadchádzajúcich dňoch.

Počas pondelňajšieho protestu došlo pred súkromnou rezidenciou premiéra k potýčkam demonštrantov s políciou, ktorá na  rozohnanie davu použila aj vodné delá. Viacero osôb utrpelo zranenia. Niekoľko demonštrantov zadržali.

 

Protesty v Jeruzaleme

Protivládne protesty sa v Izraeli konajú už niekoľko mesiacov a lákajú stále viac účastníkov. Netanjahuovi jeho kritici vyčítajú, že sa usiluje vyhovieť svojim radikálnejším koaličným partnerom a preto marí dohodu s Hamasom o prepustení rukojemníkov, píše DPA. Netanjahu to popiera a zo stagnácie nepriamych rokovaní viní Hamas.

DPA však pripomína, že viacerí ministri z Netanjahuovho vládneho kabinetu sú proti dohode s Hamasom, pretože by sa v nej stanovilo napríklad aj prepustenie palestínskych väzňov.

V súvislosti s protivládnymi protestmi zároveň čoraz častejšie zaznieva aj kritika na adresu polície a jej zásahov.

Polícia totiž počas demonštrácií údajne bráni zdravotníkom vo výkone ich práce, pričom viacerým z nich aj spôsobila zranenia, keď na demonštrantov nasadila vodné delá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR, Foto: TASR / AP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies