Vláda podporila samosprávy a schválila návrh zákona o podpore prioritných okresov

NETKY.SK • 19 Jún 2024, 14:17 • 2 min
Vláda podporila samosprávy a schválila návrh zákona o podpore prioritných okresov

RIMAVSKÁ SOBOTA - Hodnotenie regionálneho rozvoja sa rozšíri o ďalšie ukazovatele. Vyplýva to z nového znenia návrhu legislatívneho zámeru zákona o podpore prioritných okresov, ktorý na stredajšom výjazdovom rokovaní v Rimavskej Sobote schválila vláda. Za jednu z priorít označila vláda v predloženom materiáli aktívne vyhľadávanie strategických investorov pre daný región.

slovakia

left justify in out

Hodnotenie regionálneho rozvoja by sa malo rozšíriť o také indikátory ako sú demografické trendy, prístup k základným utilitám, ktoré ovplyvňujú podobu a kvalitu života v regiónoch, ale napríklad aj o dostupnosť verejných služieb či obslužnosť územia.

Sledovanie indikátorov vo viacerých oblastiach by malo pomôcť zadefinovať prioritné okresy a kvalifikovanejšie vytvárať verejné politiky na podporu regiónov. 

Rezort investícií by mal následne na základe legislatívneho zámeru pripraviť i návrh zákona o podpore prioritných okresov.

Za jednu z priorít označila vláda v predloženom materiáli aktívne vyhľadávanie strategických investorov pre daný región, podporu etablovaných výrobných závodov v okresoch Rimavská Sobota a Poltár.

Rovnako tak podporu systémových zamestnávateľov v Banskobystrickom samosprávnom kraji s energeticky náročnými výrobnými programami.

Na podporu konkrétnych projektov miest a obcí v okresoch Rimavská Sobota a Poltár vyčlení vláda 2 142 353 eur. Zelenú dala tiež zámeru výstavby novej prečerpávacej vodnej elektrárne na hornom úseku rieky Ipeľ.

"Ministerka hospodárstva Denisa Saková má do konca roka predložiť na rokovanie vlády návrh organizačného a finančného zabezpečenia výstavby vodnej elektrárne," uvádza sa v schválenom uznesení.

Vláda sa zaviazala vytvárať možnosti pre realizáciu duálneho vzdelávania v priemyselnom parku v okrese Poltár. Vyčlenila takisto 22 000 eur pre Spojenú školu Poltár na obstaranie mobilnej taviacej pece pre praktické vyučovanie žiakov.

Kabinet tiež schválil úlohy pre podporu rozvoja ovocinárstva a podporu podnikov v oblasti poľnohospodárskej, lesníckej, potravinárskej výroby. Opatrenia smerujú aj k podpore zvýšenia cestovného ruchu a propagácie regionálnych atraktivít, ako je Sklárska cesta či Gotická cesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: slovenskodnes.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies