V Ekvádore ostalo 18 miliónov ľudí bez elektriny

NETKY.SK • 20 Jún 2024, 08:34 • 2 min
V Ekvádore ostalo 18 miliónov ľudí bez elektriny

QUITO - Ekvádor v stredu zasiahol celoplošný výpadok elektrickej energie, v dôsledku čoho zostalo približne 18 miliónov ľudí niekoľko hodín v tme. Výpadok ochromil domácnosti, nemocnice aj metro v hlavnom meste.

slovakia

left justify in out

Výpadok elektriny ochromil domácnosti, nemocnice aj metro v hlavnom meste. Stredajší výpadok spôsobil taktiež nebezpečenstvo pre množstvo vodičov, keďže prestali fungovať semafory. V stredu navečer sa však už podarilo takmer úplne obnoviť dodávky elektrickej energie.

"To, čo sa stalo, je len ďalším dôkazom energetickej krízy, ktorej musíme vzdorovať," povedal ekvádorský minister pre energetiku Roberto Luque. Spomenul aj nedávne problémy spôsobené nedostatočnou výrobou energie, ktoré viedli k neplánovaným výpadkom.

Luque tvrdí, že výpadok bol spôsobený nedostatočnými investíciami do elektrického vedenia. V apríli vyhlásil ekvádorský prezident Daniel Noboa stav energetickej núdze a oznámil plánované zníženie dodávok elektriny.

Juhoamerická krajina bojuje so suchom, ktoré ovplyvňuje výrobu elektrickej energie z vodných elektrární. Silné víkendové dažde zas prinútili úrady odstaviť tri vodné elektrárne. Dažde vyvolali zosuv pôdy, pri ktorom zahynulo najmenej 17 ľudí a desiatky utrpeli zranenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: bbc.com, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies