Poslanci NR SR nezvolili ani jedného z kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR

NETKY.SK • 20 Jún 2024, 10:32 • 2 min
Poslanci NR SR nezvolili ani jedného z kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR v stredu nezvolili ani jedného kandidáta na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Z piatich uchádzačov nezískal žiaden potrebný počet hlasov. Voľba sa preto bude opakovať.

slovakia

left justify in out

Parlament má zvoliť dvoch kandidátov na ústavného sudcu. Z nich si jedného vyberie prezident SR a vymenuje ho do funkcie. Miesto ústavného sudcu sa vlani uvoľnilo po odchode sudkyne Jany Laššákovej.

Za sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky môže byť podľa Ústavy Slovenskej republiky vymenovaný občan Slovenskej republiky, ktorý je voliteľný do Národnej rady Slovenskej republiky, dosiahol vek 40 rokov, je bezúhonný, má vysokoškolské právnické vzdelanie, najmenej 15 rokov vykonával právnu prax a jeho doterajší život a morálne vlastnosti sú zárukou, že funkciu sudcu ústavného súdu bude vykonávať riadne. Tá istá osoba nemôže byť opakovane vymenovaná za sudcu ústavného súdu.

O post sa uchádzajú Anton Dulak, Martina Jánošíková, Michaela Králová, Zuzana Pitoňáková a Lívia Trellová. Parlament mal zvoliť kandidátov na ústavného sudcu už na predošlej schôdzi. Voľbu odsunuli na aktuálnu schôdzu

Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky uznesením č. 71 z 11. apríla 2024 rozhodol, že navrhovaní Anton Dulak, Martina Jánošíková, Michaela Králová, Zuzana Pitoňáková, Lívia Trellová spĺňajú podmienky ustanovené v Ústave Slovenskej republiky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: nrsr.sk, Foto: nrsr.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies