Bratislavskí regionálni zdravotníci odobrili prevádzku 11 kúpalísk

NETKY.SK • 20 Jún 2024, 13:28 • 2 min
Bratislavskí regionálni zdravotníci odobrili prevádzku 11 kúpalísk

BRATISLAVA - V Bratislavskom kraji aktuálne povolili prevádzku deviatim umelým a dvom prírodným letným kúpaliskám. Vyplýva to zo stanoviska Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave

slovakia

left justify in out

Z doteraz kontrolovaných a schválených kúpalísk boli všetky po hygienickej stránke vyhovujúce a pripravené k začatiu prevádzky kúpacej sezóny 2024. Prevádzkovanie letných kúpalísk Iuventa, Matadorka, Letné kúpalisko v Pezinku a prírodného kúpaliska Kuchajda je v riešení na základe podaných žiadostí.

V Bratislavskom kraji bola k 20.06.2024 rozhodnutiami tunajšieho úradu povolená prevádzka 9 umelých letných kúpalísk, a to letné kúpalisko v Malackách, v Modre, Aquapark Senec, letné kúpaliská v Bratislave Krasňany, Lamač, Rosnička, Tehelné pole, Rača, Delfín a 2 prírodných kúpalísk Zlaté piesky a Slnečné jazerá v Senci.

Súhlasné rozhodnutia k prevádzke kúpaliska boli vydané po preukázaní splnenia všetkých hygienických požiadaviek vrátane laboratórnych výsledkov vstupnej kvality vody na kúpanie stanovených vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR o požiadavkách na kvalitu vody, kontrolu kvality vody a o požiadavkách na prevádzku, vybavenie prevádzkových plôch, priestorov a zariadení na prírodnom kúpalisku a na umelom kúpalisku.

Okúpať sa môžete aj na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou Vajnorské jazero, Čunovo, Rusovce-Candell, Veľký Draždiak, Malé Leváre, Ivanka pri Dunaji, Nové Košariská a Hlboké jazero v Senci, nakoľko vzorky vody preukázali vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie. Počas tohtoročnej kúpacej sezóny boli do monitoringu sledovania kvality vody zaradené 2 prírodné jazerá v okrese Senec, a to Bielske jazero a Strieborné jazero. 

 

Zlaté piesky
Zlaté piesky
Zdroj: uvzsr.sk

Prírodná vodná plocha Plavecký Štvrtok bola zo sledovania kvality vody vyradená z dôvodu dlhodobo nevyhovujúcej kvality vody a z dôvodu, že lokalita je najmä využívaná rybármi. 

Kvalita vody na prírodných kúpaliskách zaradených do monitoringu alebo s organizovanou rekreáciou sa bude kontrolovať, v legislatívne stanovených ukazovateľoch, v dvojtýždňových intervaloch i podľa aktuálnej situácie. Na lokalitách s neorganizovanou rekreáciou sa budú vykonávať len orientačné kontroly kvality vody na kúpanie 4x za sezónu alebo podľa aktuálnej situácie. Kontrola bazénovej vody sa vykoná raz za mesiac alebo podľa aktuálnej situácie.

V rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru bude úrad pravidelne počas celej kúpacej sezóny vykonávať štátny zdravotný dozor na prevádzkovaných kúpaliskách a zároveň bude monitorovať kvalitu vody na kúpanie na prírodných kúpaliskách bez prevádzkovateľa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava, Foto: slovenskycestovatel.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies