Štúdia UNICEF ukazuje, že znečistenie ovzdušia je hlavným rizikovým faktorom pre dospelých a deti

NETKY.SK • 20 Jún 2024, 16:20 • 2 min
Štúdia UNICEF ukazuje, že znečistenie ovzdušia je hlavným rizikovým faktorom pre dospelých a deti

Podľa správy o stave globálneho ovzdušia (SoGA), zverejnenej v stredu, sa znečistenie ovzdušia stáva celosvetovo druhým hlavným rizikom smrti pre dospelých a deti.

slovakia

left justify in out

Štúdia, ktorá bola prvýkrát vypracovaná v spolupráci s Detským fondom OSN (UNICEF) a zverejnená inštitútom Health Effects Institute (HEI) a UNICEF, zistila, že znečistenie ovzdušia spôsobilo v roku 2021 celosvetovo 8,1 milióna úmrtí. Uvádza, že vysoký krvný tlak je hlavným globálnym rizikovým faktorom pre úmrtia dospelých a podvýživa hlavným rizikom pre deti.

"Okrem týchto úmrtí žije oveľa viac miliónov ľudí s oslabujúcimi chronickými chorobami, čo predstavuje obrovský tlak na systémy zdravotnej starostlivosti, ekonomiky a spoločnosti," uvádza sa v štúdii. „Deti mladšie ako 5 rokov sú obzvlášť zraniteľné, čo má zdravotné následky vrátane predčasného pôrodu, nízkej pôrodnej hmotnosti, astmy a pľúcnych ochorení."

Uvádza, že v roku 2021 bolo vystavenie znečisteniu ovzdušia spojené s viac ako 700 000 úmrtiami detí mladších ako 5 rokov, čo z neho robí druhý hlavný rizikový faktor úmrtia na celom svete pre túto vekovú skupinu. Približne 500 000 z týchto detských úmrtí bolo spojených najmä v Afrike a Ázii so znečistením ovzdušia v domácnostiach v dôsledku varenia v uzavretých priestoroch so znečisťujúcimi palivami.

Nová správa SoGA analyzovala nedávno zverejnené údaje zo štúdie Global Burden of Disease z roku 2021, ktorá ukazuje vážne zdravotné dopady znečisťujúcich látok, ako sú vonkajšie jemné častice, znečistenie ovzdušia v domácnostiach, ozón a oxid dusičitý na ľudské zdravie na celom svete.

Ilustračné foto - chodkyňa s respiračnou maskou na tvári vo Washingtone, D.C., USA, 29. júna 2023 pri budove Kapitolu USA zahalenou v smogu.
Ilustračné foto - chodkyňa s respiračnou maskou na tvári vo Washingtone, D.C., USA, 29. júna 2023 pri budove Kapitolu USA zahalenou v smogu.
Zdroj: Xinhua / Aaron Schwartz

Správa obsahuje údaje pre viac ako 200 krajín a území, čo naznačuje, že takmer každý človek na Zemi denne dýcha nezdravé úrovne znečistenia ovzdušia s ďalekosiahlymi zdravotnými dôsledkami."Viac ako 90 percent z týchto globálnych úmrtí spôsobených znečistením ovzdušia - 7,8 milióna ľudí - sa pripisuje znečisteniu ovzdušia PM, vrátane znečistenia okolitými PM a znečistenia ovzdušia domácností," uvádza sa v správe. „Tieto drobné častice s priemerom menším ako 2,5 mikrometra sú také malé, že zostávajú v pľúcach a môžu vstúpiť do krvného obehu, čím ovplyvňujú mnohé orgánové systémy a zvyšujú riziko neprenosných chorôb u dospelých, ako sú srdcové choroby, mŕtvica, cukrovka, rakovina pľúc a chronická obštrukčná choroba pľúc“.

Podľa správy sa zistilo, že PM 2,5 je najkonzistentnejším a najpresnejším prediktorom zlých zdravotných výsledkov na celom svete.

„Dúfame, že naša správa o stave globálneho ovzdušia poskytne informácie aj inšpiráciu na zmenu,“ povedala prezidentka HEI Dr. Elena Craftová. "Znečistenie ovzdušia má obrovské dôsledky pre zdravie. Vieme, že zlepšenie kvality ovzdušia a globálneho verejného zdravia je praktické a dosiahnuteľné."

HEI je nezávislá nezisková výskumná organizácia so sídlom v USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua / UNICEF / SoGA, Foto:
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies