Európsky súdny dvor v Štrasburgu tvrdí, že gazanskí Arabi majú nárok na politický azyl v EÚ (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 20 Jún 2024, 18:42 • 2 min
Európsky súdny dvor v Štrasburgu tvrdí, že gazanskí Arabi majú nárok na politický azyl v EÚ (komentár Iva Samsona)

Palestínskych Arabov nechce ako azylantov prijímať žiadna iná arabská krajina, pričom Izrael tvorí len 0, 1% územia Arabmi obývaného regiónu Stredného východu a Severnej Afriky. Naopak, Židia z Európy a všetkých štyroch Amerík sa rýchlo sťahujú. Kam? No do arabského sveta nie, odtade ich po roku 1948 takmer všetkých (podľa údajov OSN 850 000) vyhnali alebo museli utiecť iba s holým životom, ak vôbec prežili pogromy a masakry. Uchyľujú sa do malého židovského štátu, do Izraela, aby zistili, že ani tam nie sú v bezpečí, ako im všetky izraelské vlády po roku 1948 sľubovali.

slovakia

left justify in out

ECtHR-ESĽP (Európsky súdny dvor pre ľudské práva) práve potvrdil, že obyvatelia Pásma Gazy majú právo na politický azyl v Európe. Nejde o vysoké číslo, gazanských Arabov sú asi dva milióny, po útoku na Izrael a izraelskej protiofenzíve spadá však polovička z nich do kategórie vnútorných vysídlencov. Inak stovky tisíc vnútorných vysídlencov má aj Izrael – vláda ich arabských aj židovských obyvateľov – evakuovala od hraníc s Gazou a Libanonom, odkiaľ na dediny a izraelské mestá už dlhé roky odpaľujú rakety a najnovšie drony. Často sa netrafia, občas zasiahnu aj vlastné nemocnice, školy a obytné budovy.

 

Európsky súd pre ľudské práva vydáva iba nevymožiteľné rozhodnutia

Tento súd (ESĽP) vydal od svojho založenia už tisícky rozhodnutí, niekoľko z nich boli namierené aj proti Slovensku. Tento súd totiž musí reagovať na každý podnet (môže byť aj od fyzickej osoby), ak žaloba spĺňa formálne podmienky. Súd vlastne iba skúma skutočné alebo domnelé porušenia Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd z roku 1950.

Najznámejšou kauzou bola sťažnosť na Slovenskú republiku, že v slovenských nemocniciach sterilizujú proti vôli pacientiek rómske ženy, aby utlmili nárast rómskej populácie. Rozhodnutia súdu sú však nezáväzné, ich nerešpektovanie so sebou neprináša nijaké sankcie. Členstvo v ESĽP sa neobmedzuje len na členov EÚ (27), na súde je v roku 2024 zastúpených 46 krajín.

 

Masová legálna imigrácia Arabov do Európy však nehrozí

Snom palestínskych Arabov nie je Európa (EÚ, Švajčiarsko, Nórsko), ani USA či Kanada, ale superbohaté arabské ropné štáty. Tie však prijímajú iba palestínskych multimiliardárov. Saudská Arábia ani tých nie, v Bahrajne alebo Katare bohatých Palestínčanov, „nabalených“ na svetovej humanitárnej finančnej pomoci Palestínskej samospráve, tam nájdete viac. Odtiaľ organizujú vojenské útoky na civilné ciele v Izraeli. Krajiny ako susedný Egypt nemá o chudákov z Pásma Gazy vôbec žiadny záujem, len za príslušné finančné čiastky dovoľuje budovať z egyptského územia tunely na pašovanie zbraní.

Palestínčania sa 14. júna 2024 vozia na vozíku ťahanom oslom po zdevastovanej ulici v Khan Younis v južnom pásme Gazy.
Palestínčania sa 14. júna 2024 vozia na vozíku ťahanom oslom po zdevastovanej ulici v Khan Younis v južnom pásme Gazy.
Zdroj: Al Jazeera / AFP / Eyad Baba

Panika v Európe nie je zbytočná

Rozhodnutie ESĽP naráža v bohatších európskych krajinách skôr na psychickú bariéru. Krajiny ako Holandsko, Švédsko či Nemecko migrantmi presýtené. Argument, že chýbajú pracovné miesta a nebude mať kto zabezpečiť dôstojný život starnúcemu obyvateľstvu sa vyvracajú samy. Väčšina prisťahovalcov žije na sociálnych dávkach a budúcim dôchodcom veľmi osožní nebudú. Väčšina nezmyselných kriminálnych činov (fyzické útoky na uliciach, vraždy, mrzačenie) idú na konto prisťahovalcov z muslimského sveta. Na Slovensko tento trend ešte nedorazil, pretože menovite vodcovia krajín Vyšehradskej skupiny sa pri všetkých vnútorných rozporoch zhodli na tom, že budú spoločne čeliť tlaku Bruselu a imigrantov do svojho priestoru nebudú „proporcionálne“ púšťať. Predstavujú ekonomické, bezpečnostné aj sociálne riziko.

Niektoré krajiny, menovite Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Holandsko sa vo svojej voličskej základne prikláňajú k extrémistickým nacionalistickým pravicovým alebo ľavicovým politickým stranám, ktorých hlavnou agendou je boj proti imigrácii.

Najväčšiu starosť má najvýkonnejšia ekonomika EÚ – Nemecko. Je už „preimigrované“, ubytovacie kapacity už nestačia a obyvateľstvo, najmä v bývalej východnej časti Nemecka (NDR) je mimoriadne citlivé na nové a nové vlny prisťahovalcov.

 

Kto má riešiť prisťahovalcov z Pásma Gazy?

Mnohí medzinárodní právnici zastávajú názor, že palestínski Arabi sú záležitosťou UNRWA (Úrad OSN pre utečencov na Blízkom východe). Tá sa má starať o blízkovýchodných utečencov a zaangažovať v tejto veci celý svet a nie ich smerovať iba do Európy, Táto mamutia a nákladná organizácia je však povestná svojou korupciou. Nektorí jej členovia sa preukázateľne osobne zúčastnili na „malom holokauste“ zo 7. októbra 2023, kde vykrádali domácnosti po zavraždených Izraelčanoch. Skutočnosť, že UNRWA je okamžite prepustila z práce povesť tejto organizácie už nenapraví.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: Anadolu Agency
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies