Smer-SD avizuje v lex atentát zmeny

NETKY.SK • 21 Jún 2024, 10:04 • 2 min
Smer-SD avizuje v lex atentát zmeny

Bratislava - Poslanci Smeru dnes na tlačovej konferencii deklarovali, že ak bude treba, lex atentátov bude viac. Upokojovali obce, ktoré sa obávajú pokutovania v prípade nelegálnych protestov. Zároveň očakávajú rozumné návrhy a námietky opozície. Koalícia je ochotná viesť diskusiu pod podmienkou, že bude vecná a nie útočná.

slovakia

left justify in out

"Teraz máme na stole lex atentát 1. V lete vypracujeme druhý, a ak bude treba, spravíme tretí, štvrtý aj piaty," povedal Richter s tým, že treba pochopiť situáciu v akej sa Slovensko nachádza. Pripomenul, že predseda vlády sa zotavuje zo zranení z pokusu vraždy. Podľa neho a ostatných poslancov je toto jasný signál, že systém potrebuje veľké zmeny.

Richter sa vyjadril, že nemá najmenší problém s vytvorením ubytovania pre najvyšších ústavných činiteľov, nakoľko momentálne je ochrana všetkých na prvom mieste. Dokument lex atentát sa nachádza v druhom čítaní.

Strana chce zákonom zvýšiť ochranu ústavných činiteľov a politikov. Ján Richter odmieta, že by vláda chcela zakázať protesty. "Mnohí zjavne stále odmietajú pripustiť, že spúšťačom pre atentátnika boli aj opozičné protesty, na ktoré chodil," podotkol Richter.

Predseda brannobezpečnostného výboru Tibor Gašpar uviedol, prečo parlament pristúpi ku skrátenému konaniu. Prvým dôvodom má byť konanie útočníka, ktorý mal útočiť aj na funkciu predsedu vlády, čo je útok na ústavu a demokraciu. 

"Druhý dôvod, ktorý sa vyžaduje je, že mimoriadne okolnosti môžu prísť kedykoľvek a môžu sa týkať kohokoľvek. Na to treba reagovať urgentne. Pretože sú ohrozené aj ľudské práva, sloboda a najmä bezpečnosť. Toto je právna veta z dôvodov pre skrátené legislatívne konanie," vysvetľuje Gašpar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Smer-SSD, Foto: FB/Smer-SSD
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies