Ministerstvo obrany podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním migov

NETKY.SK • 21 Jún 2024, 12:19 • 2 min
Ministerstvo obrany podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním migov

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany SR podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Ukrajine, ku ktorému došlo v marci 2023 počas mandátu dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Igor Melicher v piatok potvrdil, že trestné oznámenie sa týka podozrenia zo spáchania sabotáže, zneužitia právomoci verejného činiteľa a porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Melicher reagoval na na bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa, ktorý tvrdil, že existujú štyri právne analýzy v súvislosti s darovaním stíhačiek na Ukrajinu. "Od konca minulého roka prebiehala hĺbková kontrola, ktorá neskôr ukázala, že žiadna právna analýza neexistuje," dodal Melicher. 

Analýza, ktorá mala podporiť darovanie stíhačiek, nemá registratúrne ani spisové číslo, nie je nikde zaradená a neobsahuje ani jeden podpis. Podľa Naďa mala táto analýza slúžiť ako podklad pri rozhodovaní. 

Melicher má tiež podozrenie, že bývalý minister obrany disponuje hlavičkovým papierom alebo aspoň šablónou Ministerstva obrany SR. Ak sa toto podozrenie potvrdí, pôjde o trestný čin porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku.

"Trestné oznámenia, smerované voči kabinetu Eduarda Hegera i samotnému exministrovi Jaroslavovi Naďovi podáme v priebehu piatka," uviedol na tlačovej konferencii. Krok Hegerovho kabinetu označil za protiústavný, rovnako v rozpore so zmluvnými ustanoveniami, ktoré sa týkali vojenskej techniky.

"Po tomto rozhodnutí ostalo nechránené nebo a občania v riziku," vyhlásil Melicher. Podanie trestného oznámenia bude podľa jeho slov sprevádzať právna argumentácia a nové právne fakty.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera v marci 2023 rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Krok vyvolal v politických i právnických kruhoch diskusiu, či mal dočasne poverený kabinet na takéto rozhodnutie kompetenciu.

Exminister Naď sa vyjadril, že rozhodnutie darovať stíhačky Ukrajine by urobil spolu s vládou znova, keďže zachraňujú životy a Slovensku majú byť preplatené z Európskeho mierového nástroja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo obrany SR, Foto: FB/Igor Melicher - štátny tajomník Ministerstva obrany SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies