Podľa Kaliňáka prijatím lex atentátu dôjde k deeskalácii atmosféry

NETKY.SK • 21 Jún 2024, 12:43 • 2 min
Podľa Kaliňáka prijatím lex atentátu dôjde k deeskalácii atmosféry

BRATISLAVA - Prijatím lex atentát dôjde k deeskalácii atmosféry v spoločnosti. Uviedol to minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák v pléne Národnej rady SR v úvode diskusie k vládnym zmenám po atentáte na premiéra Roberta Fica. Do diskusie k lex atentát sa v piatok prihlásilo sedem rečníkov písomne, z toho traja sú za klub.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že prijatím zákona dôjde k deeskalácii atmosféry, ktorú mnohé konfliktné zhromaždenia, konfliktné diskusie medzi viacerými politickými stranami spôsobovali," povedal Kaliňák s tým, že aj to bola príčina radikalizácie, ktorá vyústila do atentátu.

Zdôraznil, že každý má právo na slobodné zhromažďovanie, ktoré nemá byť nikým rušené a protest sa nemá zmeniť na lynč toho, voči komu je zhromaždenie namierené. To podľa neho nie je účelom práva na zhromažďovanie. Reflektovať má na to aj predložená právna úprava a prispieť k zlepšeniu.

Ozrejmil, že niektoré ustanovenia sa vypustia a bude tak priestor na ďalšiu diskusiu o nich na jeseň, napríklad ustanovenia týkajúce sa priestupkov či Trestného zákona.

Vypustia sa tiež pokuty pre obce v súvislosti s protestnými zhromaždeniami. Kaliňák uznal, že udelenie takýchto sankcií by mohlo u niektorých obcí vyvolať dojem alibizmu a mohli by rizikovým rozhodnutiam predchádzať aj tak, že by radšej vyšli v ústrety pochybnostiam a zakázali by zhromaždenia.

Do diskusie k lex atentát sa v piatok prihlásilo sedem rečníkov písomne, z toho traja sú za klub. Návrh zmien v súvislosti s bezpečnostnou situáciou na Slovensku po atentáte na premiéra Roberta Fica je v druhom čítaní, poslanci sa mu venujú v zrýchlenom režime. V úvode diskusie predstavil návrh minister obrany Robert Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Národná rada Slovenskej republiky, Foto: hnonline.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies