Rada ministrov zdravotníctva EPSCO aj o akútnom nedostatku liekov

NETKY.SK • 24 Jún 2024, 10:24 • 2 min
Rada ministrov zdravotníctva EPSCO aj o akútnom nedostatku liekov

LUXEMBURG - Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Ladislav Slobodník sa 21. júna zúčastnil na rokovaní Rady ministrov zdravotníctva EPSCO v Luxemburgu. Témou rokovaní boli farmaceutický balík EÚ, prístup k zdravotnej starostlivosti, problematika očkovania proti HPV a hepatitíde B a ďalšie témy.

slovakia

left justify in out

"Predvídateľnosť a transparentnosť sú kľúčovými aspektmi farmaceutickej politiky EÚ. Transparentnosť údajov v súvislosti nedostatkom liekov je kľúčová, aby sme mohli riešiť problém paralelného obchodu, ktorý stále pretrváva v mnohých krajinách vrátane Slovenska," uviedol štátny tajomník Ladislav Slobodník. 

K téme nedostatku liekov vystúpila Slovenská republika ako jeden z členských štátov,  ktoré podporili dôležitú iniciatívu Českej republiky. Upozorňujú ňou na problém súvisiaci s mechanizmom solidarity v EÚ, ktorého cieľom má byť riešenie akútneho nedostatku liekov v EÚ.

Niektoré členské štáty však zaviedli také vnútroštátne opatrenia, ktoré môžu byť v rozpore so zásadou solidarity a spôsobiť sekundárny nedostatok liekov zavedením neprimeraných zásob liekov. 

"Zdieľame obavy Českej republiky, keďže v rámci EÚ by sme sa mali vyhnúť opatreniam, ktoré sú pre niektorých riešením, ale iným môžu spôsobiť veľké problémy. Dúfame, že princíp proporcionality sa bude v tomto prípade uplatňovať rovnomerne a v prospech všetkých pacientov EÚ," dodal štátny tajomník Ladislav Slobodník.

Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Ladislav Slobodník
Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Ladislav Slobodník
Zdroj: health.gov.sk

Zástupcovia jednotlivých štátov diskutovali aj o systéme stimulov v rámci navrhovaného farmaceutického balíka. V tejto súvislosti je potrebné vyriešiť viacero aspektov, ako je predvídateľnosť, transparentnosť, právna istota, konkurencieschopnosť, či cenová dostupnosť. 

Štátny tajomník zdôraznil, že prístup k liekom by nemal byť predmetom stimulov, ale by mal byť štandardným pravidlom pre držiteľov povolení. Pridanú hodnotu vidíme skôr v stimuloch, ako sú nové terapeutické indikácie a porovnávacie štúdie založené na vedeckých dôkazoch. 

Na rokovaní sa ministri zaoberali aj odporúčaniami Rady o očkovaní, ktorých zámerom je predchádzať rizikám rakoviny spojených s infekciami HPV a HBV a znížiť ich prostredníctvom zvýšenia miery zaočkovanosti.  

Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Ladislav Slobodník
Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Ladislav Slobodník
Zdroj: health.gov.sk


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR, Foto: euromaidanpress.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies