Novým slovenským veľvyslancom na Ukrajine bude Pavel Vízdal

NETKY.SK • 25 Jún 2024, 08:48 • 2 min
Novým slovenským veľvyslancom na Ukrajine bude Pavel Vízdal

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár dnes informoval o vyslaní nového veľvyslanca SR na Ukrajinu. Bude ním doterajší veľvyslanec s osobitným poslaním pre Ukrajinu Pavel Vízdal. Podľa šéfa slovenskej diplomacie je vojnový konflikt na Ukrajine pre Slovensko najakútnejšou zahranično-politickou a bezpečnostnou výzvou. „Prioritou v tejto oblasti pre nás naďalej ostáva poskytovanie humanitárnej pomoci, podpora mierového riešenia a čo najskoršieho ukončenia konfliktu,“ zdôraznil minister J. Blanár.

slovakia

left justify in out

SR ukotvila napĺňanie svojich zahranično-politických a hospodárskych záujmov v súvislosti s Ukrajinou v Programovom vyhlásení vlády SR na roky 2023 – 2027, zároveň v januárovom Spoločnom vyhlásení predsedov vlád SR a Ukrajiny v Užhorode a predovšetkým v Pláne spoločných aktivít medzi SR a Ukrajinou, takzvanej Cestovnej mape, na ktorej sa v Michalovciach v apríli dohodli oba štáty počas spoločného zasadnutia vlád. „Výsledkom je dohoda na realizácii konkrétnych cezhraničných projektov aj v oblasti dopravnej infraštruktúry či energetiky, čo momentálne predstavuje mimoriadne dôležitú pomoc pre tamojších obyvateľov a ich život. Susedná Ukrajina trpí nedostatkom energie, podľa rôznych zdrojov je približne 50 % elektrickej rozvodovej sústavy a rovnako 70 % zdrojov na výrobu elektrickej energie zničených,“ priblížil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR s tým, že od apríla tohto roka Slovensko predalo Ukrajine na základe komerčných dodávok viac ako 40-tisíc megawatthodín elektrickej energie. Každá dodávka je Slovensku z ukrajinskej strany plne uhradená.

Podľa slov nového veľvyslanca P. Vízdala, diplomatické zastúpenie na Ukrajine bude pod jeho vedením pokračovať v posilňovaní bilaterálneho dialógu.„Mám jasné priority, ktoré budem na Ukrajine implementovať. Nosnými
piliermi nášho programu je rozvoj slovensko-ukrajinských vzťahov, spolupráca pri poskytovaní pomoci Ukrajine s orientáciou na humanitárne projekty a rozvojovú agendu, prehĺbenie ekonomickej spolupráce, integrácia Ukrajiny do európskych štruktúr,” uviedol veľvyslanec.

Slovensko má záujem podieľať sa na obnove a povojnovej rekonštrukcii svojho východného suseda. Slovenské veľvyslanectvo v Kyjeve bude poskytovať maximálnu súčinnosť štátnym i neštátnym aktérom v konkrétnych obchodných príležitostiach, ktoré budú mať pozitívny dopad aj na zintenzívnenie obchodno-ekonomických vzťahov a rozvoj prihraničných regiónov.

slovenskej národnosti sa na Ukrajine oficiálne hlási 6.400 osôb, pričom krajanské spolky odhadujú až dvojnásobok. V spolupráci s Generálnym konzulátom SR v Užhorode a sieťou honorárnych konzulátov v krajine bude nový veľvyslanec pokračovať v udržiavaní a zintenzívnení kontaktov s miestnou krajanskou komunitou a napriek obmedzeniam vyplývajúcim z vojenského konfliktu na Ukrajine bude zastupiteľstvo poskytovať slovenským občanom nevyhnutné konzulárne služby a pomoc v núdzových situáciách.

Zo strany Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR platí na území Ukrajiny stále štvrtý stupeň cestovného odporúčania, ktoré odporúča občanom SR bezodkladne opustiť územie Ukrajiny a vyhnúť sa cestovaniu do tohto štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies