Viac peňazí pre slovenský priemysel? Ministri Saková s Tarabom sa vyjadrili k novinkám v odvetví

NETKY.SK • 25 Jún 2024, 13:10 • 2 min
Viac peňazí pre slovenský priemysel? Ministri Saková s Tarabom sa vyjadrili k novinkám v odvetví

BRATISLAVA - Na dnešnom tlačovom brífingu slovenský minister životného prostredia Tomáš Taraba a ministerka hospodárstva Denisa Saková predstavili dôležité novinky pre slovenský priemysel. Minister Taraba zdôraznil význam spolupráce medzi rezortmi pri ochrane životného prostredia a podpore priemyslu. Spolu s ministerkou Sakovou informovali o plánoch na investície do zelenej energetiky, vrátane výroby zeleného vodíka a modernizácie energetickej infraštruktúry.

slovakia

left justify in out

Minister životného prostredia Tomáš Taraba označil svoj rezort za priateľský so Sakovej ministerstvo. "Žiandy štát nevie chrániť prírodu, ak nie je bohatý," povedal Taraba. 

Spolu s Denisou Sakovou rokovali o infraštruktúre, ktorá je podľa Tarabu základom priemyslu. "Slovensko potrebuje mať veľmi silnú a bezpečnú energetickú infraštruktúru, pretože rozvoj priemyslu bez kvalitnej infraštruktúry jednoducho nie je možný," povedal Taraba.

Slovensko má jednu z najčistejších energetických sietí v Európskej únii, pričom sa radí medzi tie stabilné. "Obrovské finančné zdroje budeme smerovať do výroby zeleného vodíka. Čunovo a ďalšie sú ideálne na výrobu zelného vodíka," dodal. Oznámil, že prenosová sústava na Slovensku bude modernizovaná. 

Investícia do energií už prišla. "Doposiaľ sme investovali do spoločných projektov približne 150 miliónov eur v rámci prvej a druhej výzvy, ktoré išli do teplárenstva, kde najväčším prijímateľom bola štátna teplárenská spoločnosť," povedal šéf rezortu životného prostredia.

Slovenskému priemyslu chcú vyslať signál, že fungujúce hospodárstvo bude tým najlepším pre životné prostredie. PLánujú do nášho priemyslu investovať a čerpať naň peniaze z eurofondov. "Sme ochotní rokovať s európskou investičnou bankou, s komisiou tak, aby sme schválili čo najširšie schémy," povedal Taraba. 

ilustračné foto
ilustračné foto
Zdroj: Pixabay

Výzvu adresovali aj slovenským podnikateľov v oblasti priemyslu. Rezorty sa snžia o využitie peňazí z Európskej únie, ktoré sú určené na tieto projekty. "Preto aj slovenský priemysel vyzývame, aby nám čo najviac podnetov dávali," povedal Taraba. V rámci Modernizačného fondu chcú minúť čo najviac. Denisa Saková ubezpečila, že tieto výdavky cenu energií nezvyšujú. Zmenia sa taktiež podmienky pre podniky, pričom veľká výzva, ktorú odmietol U. S. Steel sa ponúkne iným priemyselníkom.

"Som rád, že včera sme mohli upraviť dekarbonizačnú výzvu, ktorá sa rozširuje podľa nových kritérií.Tie peniaze, ktoré mali ísť pôvodne do U. S. Steelu sú k dispozícii a veľmi urýchlene ich potrebujeme dostať do priemyslu a sme radi, že aj s pánom podpredsedom Kmecom sme dostali vyrozumenie, že sa môžu o tieto finančné prostriedky uchádzať podniky nielen na základe IČO ale aj výrobného procesu," povedal Taraba. 

Denisa Saková oznámila, že rezort už väčšinu financií z povolenej sumy čerpal. "Ministerstvo hospodárstva prostredníctvom teplárenského holdingu čerpalo približne 80 miliónov eur zo 150 miliónov v prvom a v druhom kole, kde sme podali 12 projektov z celkových 33 projektov," povedala Saková. Do výzvy sa zapojili aj iné teplárenské firmy, napríklad z Topoľčian.

Teplárenský priemysel má dostať obrovskú finančnú injekciu, ktorá neskončí len v štátnych rukách. Do výzvy sa zapájajú aj súkromný poskytovatelia tepla. "Do prostredia teplárenstva do roku 2030 z modernizačného fondu má byť dedikovaná jedna miliarda eur. Nielen pre náš teplárenský holding," povedala Saková.

Aj šéfka rezortu hospodárstva potvrdila, že to ceny nezvýši. "Každé jedno euro, ktoré ide do jednotlivých projektov z modernizačného fondu, sa nezapočítava do vstupnej ceny tepla," povedala. Podľa Tarabu slovenský priemysel už nedokáže znížiť emisie tak, ako iné krajiny. "Tlačíme ich do extrémnych nákladov. Náš priemysel je už teraz moderný a plynofikovaný. Napríklad Poľsko z veľkej časti beží na uhlí," povedal. Tvrdí, že milióny kubíkov oxidu uhličitého by sa dali ušetriť, keby Európska komisia umožnila Slovensku zachtávať CO2 z celého priemyslu.

Na rokovaniach s eurokomisiou chce Taraba ukázať, že Slovensku už moderný priemysel má. "Hľadáme riešenia, ktoré udržia Európu konkurencieschopnou. Nemôžeme šetriť tak, že zavrieme priemysel," povedal na záver minister Taraba. 

ilustračné foto
ilustračné foto
Zdroj: Getty Images / iStockphoto


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: HN / TB ministrov T. Tarabu a D. Sakovej, Foto: TASR / Jaroslav Novák / anc
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies