Riešenie znečistenia rieky Slaná

NETKY.SK • 25 Jún 2024, 18:25 • 2 min
Riešenie znečistenia rieky Slaná

NIŽNÁ SLANÁ - Hlavná banská záchranná stanica (HZBS) v súčasnosti pripravuje technologické postupy, podľa ktorých bude zasahovať v banských priestoroch v Nižnej Slanej v rámci riešenia znečistenia rieky Slaná. Banskí záchranári v uplynulom období vykonali dve prehliadky podzemia, samotné práce by mohli odštartovať v najbližších týždňoch.

slovakia

left justify in out

Prvú z dvojice prehliadok priestorov vykonali banskí záchranári v polovici júla, o týždeň neskôr uskutočnili v bani záchranársky prieskum. "Chceli sme sa dostať do priestorov, ktoré predtým neboli preskúmané, aby sme zistili nové skutočnosti, ktoré by pomohli riešeniu problémov. Žiaľ, do týchto priestorov sme sa nedostali, bolo to vysoko rizikové vzhľadom k stavu banských diel, ktorý tam po ukončení ťažby v súčasnosti je," skonštatoval Paulík.

HBZS sa v týchto dňoch zaoberá vypracovaním technologických postupov, ktoré použije pri prácach v Nižnej Slanej. "Problém je technicky zložitý, nie je úplne zrejmé odkiaľ sa tam tá voda dostala. Časť vody ide z priestorov, kde sa vieme dostať, časť je ale v priestoroch, kde sa dostať nevieme," uviedol Paulík.

Ako dodal, príprava banských záchranárov by mohla trvať približne dva týždne, pri samotných prácach následne počíta s nasadením piatich až siedmich ľudí.

Na riešenie znečistenia rieky Slaná vyčlenila vláda začiatkom júna 1,5 milióna eur. Rozhodnutie súvisí s informáciou o narastajúcom objeme vytekajúcej kontaminovanej vody, podľa Ministerstva hospodárstva SR výtok znečistených vôd narástol z objemu dva litre za sekundu na súčasných päť litrov za sekundu.

Financie majú byť použité najmä na obmedzenie vtekania banských vôd do hlbokých častí bane, a tým zabránenie ich následnej kontaminácii a vytekaniu na povrch a do rieky Slaná. Kontamináciu vody v rieke Slaná v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit v obci Nižná Slaná potvrdili na začiatku roka 2022.

Výsledky prvotných rozborov vody preukázali prekročenú hodnotu železa, mangánu, síranov či výskyt arzénu. Ešte pred letom 2022 zrealizovali v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky. Pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota, cez ktoré Slaná preteká, vyhlásila vláda mimoriadnu situáciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: HBZS, Foto: hnonline.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies