Severokórejský raketový test zlyhal, uviedla Južná Kórea. Z balistickej strely bola napokon hypersonická

NETKY.SK • 26 Jún 2024, 12:26 • 2 min
Severokórejský raketový test zlyhal, uviedla Južná Kórea. Z balistickej strely bola napokon hypersonická

PCHJONGJANG - Severná Kórea možno otestovala hypersonickú strelu, tá ale vo vzduchu explodovala. Podľa agentúry Reuters to uviedla juhokórejská armáda. Tá pôvodne hovorila o skúške balistickej rakety.

slovakia

left justify in out

Velenie armády oznámilo, že raketa bola odpálená v stredu (26. júna) okolo 5:30 miestneho času (v utorok 22:30 SELČ) z oblasti severokórejskej metropoly Pchjongjangu a mierila východným smerom do Japonského mora.

Porušenie rezolúcií

Japonské ministerstvo obrany uviedlo, že raketa dosiahla výšku 100 kilometrov, doletela do vzdialenosti viac ako 200 kilometrov a dopadla mimo japonskej výlučnej ekonomickej zóny.

Vysokí predstavitelia Južnej Kórey, Spojených štátov a Japonska v telefonáte test odsúdili ako niekoľkonásobné porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a vážnu hrozbu pre mier a stabilitu regiónu.

Indicko-pacifické velenie americkej armády vyzvalo Pchjongjang, aby sa zdržal ďalších nezákonných a destabilizujúcich akcií. "Hoci sme usúdili, že odpal nepredstavuje bezprostredné nebezpečenstvo pre USA a ich spojencov, naďalej situáciu monitorujeme," dodalo americké velenie.

Pchjongjang tento týždeň kritizoval Spojené štáty, že cez víkend vyslali na Kórejský polostrov na spoločné cvičenie s Južnou Kóreou a Japonskom lietadlovú loď s jadrovým pohonom. KĽDR to označila za nebezpečnú demonštráciu sily a sľúbila odpoveď.

štart hypersonickej rakety, ktorú odpálila Severná Kórea
štart hypersonickej rakety, ktorú odpálila Severná Kórea
Zdroj: Forbes / Getty Images / AFP

Zvýšené napätie

Najnovší severokórejský raketový test prichádza v čase zvýšeného napätia na hranici medzi oboma Kóreami.

KĽDR v uplynulých týždňoch vypustila na územie svojho južného suseda stovky balónov s odpadom.

Pchjongjang tým údajne reagoval na akcie juhokórejských aktivistov, ktorí cez severnú hranicu vypúšťali vlastné balóny s letákmi kritizujúcimi diktátora Kim Čong-una, USB disky s hudobnými videonahrávkami a filmami a s dolárovými bankovkami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK / Reuters, Foto: Sky News / Reuters / Korean Central News Agency
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies