174 migrantov deportovali z Líbye do Nigérie

NETKY.SK • 26 Jún 2024, 17:19 • 2 min
174 migrantov deportovali z Líbye do Nigérie

TRIPOLIS - Podľa líbyjského predstaviteľa bolo v utorok s pomocou Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) z Líbye do Nigérie deportovaných celkovo 174 migrantov.

slovakia

left justify in out

Muhammad Baraida, asistent pre bezpečnostné záležitosti líbyjského oddelenia pre kontrolu nelegálneho prisťahovalectva, povedal pre agentúru Xinhua, že repatriovaní migranti boli väčšinou ženy, "ktoré boli pozitívne testované na infekčné a chronické choroby". Migranti boli deportovaní prostredníctvom programu IOM Dobrovoľný humanitárny návrat (VHR), ktorý uľahčuje návrat migrantov uviaznutých v Líbyi do ich krajín pôvodu.

Baraida dodal, že deportácia sa uskutočnila v koordinácii s nigérijským veľvyslanectvom v Líbyi, pričom poznamenala, že Líbya spolupracuje s IOM s cieľom uľahčiť dobrovoľnú repatriáciu migrantov v krajine.

Migranti sa 25. júna 2024 postavili do autobusu pred Deportačným úradom líbyjského oddelenia pre kontrolu nelegálneho prisťahovalectva v Tripolise v Líbyi.
Migranti sa 25. júna 2024 postavili do autobusu pred Deportačným úradom líbyjského oddelenia pre kontrolu nelegálneho prisťahovalectva v Tripolise v Líbyi.
Zdroj: Xinhua / Hamza Turkia

Od pádu zosnulého vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011 sa Líbya stala preferovaným východiskovým bodom pre niektorých afrických migrantov, ktorí sa pokúšajú prekročiť Stredozemné more, aby dosiahli európske pobrežie.

Podľa IOM program VHR pomohol od roku 2015 viac ako 80 000 migrantom vrátiť sa z Líbye dobrovoľne do svojich domovských krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto:
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies