Psychológovia radia: Trestanie za zlé vysvedčenie nie je vhodná výchovná metóda

NETKY.SK • 27 Jún 2024, 10:54 • 2 min
Psychológovia radia: Trestanie za zlé vysvedčenie nie je vhodná výchovná metóda

Rodičia by deti pre prípadné zlé vysvedčenia nemali zbytočne trestať, ale pokúsiť sa ich zapojiť do riešenia situácie. Konštatuje to občianske združenie IPčko, ktoré je zamerané na poskytovanie psychologickej pomoci.

slovakia

left justify in out

Ako združenie pripomína, s koncom školského roka pribúda počet mladých, ktorí sa boja záverečného hodnotenia v škole. V tejto súvislosti zdôrazňuje, že napriek tomu, že tresty za zlé známky sú v rodinách bežné, nie je to vhodná výchovná metóda.

„Trestaním sa nedosahujú pozitívne a užitočné zmeny. Ak aj zaberú, tak len krátkodobo a ničia rodičom vzťahy s ich deťmi. Najdôležitejšie však je, že nijako neposilnia motiváciu detí, práve naopak, podkopávajú akúkoľvek chuť zlepšiť si známky,“ zdôraznil psychológ Marek Madro.

Na to, aby si deti a mladí ľudia v ďalšom školskom roku počínali lepšie, potrebujú podľa neho vnútornú motiváciu. Tá je totiž hnacím motorom pre lepšie výsledky a usilovnú prácu.

IPčko v tejto súvislosti rodičom odporúča napríklad nehľadať vinníka zlých známok, neporovnávať výsledky svojich detí s inými, vysvetliť deťom svoj pohľad na vec alebo naplánovať si spoločne konkrétne kroky na zlepšenie známok.

„Hlavne si však treba uvedomiť, že naša hodnota nevyplýva zo známok. Vysvedčenie vždy neodráža reálne schopnosti detí a hlavne nedefinuje ich hodnotu ako ľudí. Nezabúdajme na to a hľadajme spoločne to, čo je dôležité – čo naše deti v živote baví a motivuje, kam by sa chceli posúvať a rásť ako ľudia,“ doplnil Madro.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/IPčko, Foto: babymagazin.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies