Ceny ropy mierne klesli, Brent sa naďalej drží nad 85 dolárov za barel

NETKY.SK • 27 Jún 2024, 13:33 • 2 min
Ceny ropy mierne klesli, Brent sa naďalej drží nad 85 dolárov za barel

SINGAPUR - Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste dosiahla do 8.23 h SELČ 85,19 dolárov (79,70 eur) za barel (159 litrov).

slovakia

left justify in out

Ceny ropy vo štvrtok klesli, keď trhy zareagovali na nečakane výrazný rast ropných zásob v USA. Rozsah poklesu bol však minimálny, keďže na druhej strane na ceny ropy naďalej vplývajú obavy z možného rozšírenia súčasného konfliktu z Pásma Gazy do širšieho regiónu Blízkeho východu. To by sa odrazilo na dodávkach komodity na svetové trhy.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste dosiahla do 8.23 h SELČ 85,19 dolárov (79,70 eur) za barel (159 litrov). V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o šesť centov (0,07 %).

Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 80,81 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o deväť centov alebo o 0,11 %. V stredu na záver obchodovania zaznamenala cena ropy v obidvoch prípadoch mierny rast.

Ceny ropy ovplyvnili najnovšie informácie amerického ministerstva energetiky o vývoji ropných zásob v USA za minulý týždeň. Ministerstvo v stredu oznámilo, že zásoby ropy vzrástli o 3,6 milióna barelov, zatiaľ čo analytici oslovení agentúrou Reuters počítali s ich poklesom o 2,9 milióna barelov.

Údaje ministerstva sú pre analytikov ešte väčším prekvapením než predbežné údaje Amerického ropného inštitútu. Ten deň predtým zverejnil vlastný odhad, podľa ktorého zásoby ropy v USA vzrástli v minulom týždni iba o 914 000 barelov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Reuters, Bloomberg, Foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies