Slováci sa vracajú do nákupných centier. Tržby v maloobchode napriek zdražovaniu rastú

NETKY.SK • 30 Jún 2024, 16:30 • 2 min
Slováci sa vracajú do nákupných centier. Tržby v maloobchode napriek zdražovaniu rastú

BRATISLAVA - Nájomná plocha v maloobchodných priestoroch bude rásť aj v roku 2024. Očakáva dokončenie ďalších 23-tisíc m2 plochy nákupných centier a 52 tisíc m2 v rámci retailových parkov. Počet návštevníkov aj obrat v nákupných centrách zaznamenali medziročný nárast. S návštevnosťou však rástla aj výška nájmov, aj keď len miernym tempom. Medziročne sa výška priemerného nájomného zvýšila o 2%.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku máme aktuálne celkom 2 364 013 mmoderných maloobchodných priestorov, pričom 1 653 000 m2 z tejto plochy predstavujú nákupné centrá a 720-tisíc m2 retail parky. Vyplýva to z najnovšieho kvartálneho reportu globálnej realitno-poradenskej spoločnosti CBRE. „Nájomná plocha v maloobchodných priestoroch bude rásť aj v roku 2024. očakáva dokončenie ďalších 23-tisíc m2 plochy nákupných centier a 52 tisíc m2 v rámci retailových parkov,“ uviedol Tomáš Lörincz, riaditeľ oddelenia prenájmu maloobchodných priestorov spoločnosti CBRE Slovensko.

Počet návštevníkov aj obrat v nákupných centrách zaznamenali medziročný nárast. Tento trend pretrvával počas všetkých troch mesiacov prvého štvrťroka, čo naznačuje rastúcu tendenciu ľudí vracať sa do nákupných centier a nakupovať pod jednou strechou. Medziročný rast maloobchodných tržieb sa však v marci na Slovensku spomalil na 0,5 %. „Dôvodom je aj rastúca miera inflácie, ktorá medziročne stúpla o 2,3 percentá. Domácnosti zaznamenali nárast vo všetkých 12-tich hlavných zložkách spotrebného koša, Najväčší vplyv na vývoj malo výrazné zdražovanie pohonných látok, nábytku a domácich spotrebičov, ale aj alkoholu a tabaku,“ vysvetlil Peter Slovák, Research manager spoločnosti CBRE Slovensko.

ilustračné foto
ilustračné foto
Zdroj: Unsplash

Z kamenných prevádzok najväčší nárast tržieb zaznamenali obchody s potravinami a tabakom, ktorým tržby vzrástli o 8,8 %. Prvenstvo si však držia internetoví predajcovia s rastom tržieb o 15,7 %. „Očakávame, že v roku 2024 dôjde k prekonaniu návštevnosti voči poslednému predpandemickému roku 2019. Prvé mesiace roka 2024 tomu nasvedčujú. Z hľadiska nehnuteľností evidujeme zvýšený záujem práve o retail parky, ktoré vznikajú aj mimo väčších miest,“ zhodnocuje spoločnosť CBRE vo svojom kvartálnom reporte.

S návštevnosťou však rástla aj výška nájmov, aj keď len miernym tempom. Medziročne sa výška priemerného nájomného zvýšila o 2%. Výraznejšie rástla cena prémiového nájomného. V nákupných centrách sa za prvý kvartál tohto roka pohybovala na úrovni 70 eur/m2, čo predstavuje nárast o 3 %, v retail parkoch na úrovni 16 eur/m2, čo je medziročný nárast o 7%. Výnosy z prenájmu zostávajú stabilné na úrovni 6,50 % pre nákupné centrá a 7,15 % pre retailové parky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj CBRE, Foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies